Kerámiából készült béka az oldalát nyújtja a földön ülve egyik lábát behajlítva, másikat kinyújtva.

A power jóga, vagy más néven dinamikus jóga hasonlatos a klasszikus jógához, hiszen javarészt a jóga ászanáit használja, csak ezt egy kicsit dinamikusabban. A power jóga gyakorlatai között megtalálhatók azok az elemek, amelyeket a gerinctorna és a pilátesz során is alkalmaznak. A power jóga során erőteljesebb feladatokat kell végrehajtani, ezért ez a hagyományos jóga békésebb és lassabb változatától kissé eltérőbb, vagyis élénkebb, tüzesebb és élettelibb is.

Nemhiába, hiszen a power jóga fejleszti a hajlékonyságot, a rugalmasságot, erővel tölti fel a testet, megtanít a helyes testtartásra, a helyes légzésre, illetve a mozgás és a légzés összekapcsolására, összehangolására. Pontosabban a légzés üteme adja az óra dinamikáját. Mindezeken kívül a power jóga nyújtja az izmokat és az ízületeket is karbantartja, gyorsítja az anyagcserét és növeli az állóképességet is.

Természetesen ez a fajta jóga számos egyéb élettani hatással is rendelkezik. Vagyis javítja a vérkeringést, segít a test méregtelenítő funkcióinak a beindításában, oldja a felgyülemlett stresszt és feszültséget, jó hatással van az idegrendszer működésére, fizikailag erősít, lelkileg felfrissít, és még a szellemi teljesítőképességet is képes megnövelni.

A dinamikus jógának intenzív mozdulatsorainak köszönhetően még az alakformálásban is kiemelkedő szerepe van. A lendületes mozgások ellenére védelmet nyújt a gerinc számára, és igen csekély a sérülések esélye.

A jógának ez a változata ajánlható bárkinek, azoknak is, akik még soha nem voltak jógaórán, de azoknak is, akik eddig a klasszikus, vagyis a hatha jógát részesítették előnyben. Az alapgyakorlatok így már ismerősek lesznek, csak a dinamikus jógára oly jellemző lendületes gyakorlatokkal kell majd megismerkedniük. Azoknak is javasolható a power jóga, akik úgy érzik, hogy kevés az életenergiájuk, vagy szeretnének izmosabbak lenni.

Aki egyszer kipróbálja, biztos, hogy nem fog csalódni, hiszen a power jóga nem csupán fittebbé tesz, de mentálisan is ellazít, és biztosítani tudja a szellemi felfrissülést. Azoknak, akik rendszeresen jógaórákon vesznek részt, egy idő után a harmónia, a béke és a nyugalom is lassan, de biztosan bekúszik az életükbe.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*