Fűben elhelyezett női edzőcipő, rajta telefon, pulzusmérő öv órával, telefon, fülhallgató.

A rendszeres testmozgással jót teszünk az egészségünknek, hiszen így sokkal kevesebb az esélyünk, hogy szív- és érrendszerünk megbetegedjen. Ma már hazánkban is egyre többen szenvednek koronáriabetegségben, hiszen sokan folytatnak mozgásszegény életmódot, vagyis egyáltalán nem sportolnak semmit. A koronáriabetegség egy olyan betegség, melynek során a szív koszorúerei beszűkülnek, így a szívizom csak kevés oxigénhez és vérhez jut hozzá. A szív- és érrendszeri betegségek előtt általában úgynevezett metabolikus szindrómában szenvednek az emberek, vagyis a rendszeres testmozgás nélküli életmód miatt elhíznak, magas lesz a vérnyomásuk és drasztikusan megemelkedik a vércukor- és a vérzsírszintjük. Ezeket azonban meg lehet előzni, mindössze csak akaraterőre és kitartásra van szükség. Ezek kellenek ahhoz, hogy hetente egy-két, esetleg három alkalommal rávegyék magunkat az edzésre.

A mozgásszegény életmód, illetve a különféle szívbetegségek kialakulása közötti kapcsolatot már több országban és több alkalommal vizsgálták. Németországban a kutatás során megállapították, hogy már a heti egy óra mozgás is csökkenti a szívbetegség kialakulásának kockázatát, mégpedig 15 százalékkal. Azok a személyek, akik hetente kétszer áldoznak a sportolás oltárán 40 százalékkal, míg a heti három vagy ennél több órát sportolók már 61 százalékkal csökkenthetik a rizikót.

A Harward Egyetemen pedig azt a megállapítást tették, hogy aki hetente legalább 150 percet mérsékelten mozog, 14 százalékkal kevesebb esélye lesz, hogy a szíve megbetegszik. A kutatás vezetője még azt is hozzátette az eredmények bemutatásakor, hogy már a kevés mozgással is eredményeket érhetünk el.

Finnországi kutatók szerint már azzal is sokat teszünk egészségünkért, ha gyalogosan megyünk mindennap dolgozni. A gyors séta már akár 30 százalékkal, míg a kocogás 40 százalékkal is csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. Finnországban egyébként főként a nők választják leginkább, hogy minden egyes nap gyalog járnak dolgozni. Több országban zajló kutatás is megerősítette azt a tényt, hogy amennyiben a nők növelik a heti mozgásmennyiséget, akkor még jelentősebb mértékben csökkennek a kockázatok. A férfiakra ez kevésbé volt jellemző.

A Mayo Klinikán egy szívvédő programot is kidolgoztak, amely programban három szám szerepel. Ezek a számok a következők: 5, 10 és 8. De mit is jelentenek ez a bűvös számok? Nos, ahhoz, hogy hosszú ideig egészséges maradjon a szívünk, naponta öt alkalommal fogyasszunk gyümölcsöt és zöldséget, naponta legalább végezzünk valamilyen mérsékelt intenzitású mozgást legalább 10 percen keresztül, és soha ne aludjunk kevesebbet naponta, mint 8 óra. Ha ezt a három aranyszabályt betartjuk, biztosak lehetünk benne, hogy a szívbetegségek is elkerülnek bennünket.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*