Mandula egy türkizzöld színű asztalon.

Amennyiben glutén- vagy valamilyen más táplálékintoleranciában szenvedsz, úgy nagyobb eséllyel vagy érzékeny azon élelmiszerek adalékanyagaira, amelyek mellékhatásai között az emésztési probléma szerepel.

Sajnos a modern kor egyik hozadéka a feldolgozott élelmiszer, a készételek, amelyek rengeteg adalékanyagot és tartósítószert tartalmaznak. Az is tény, hogy manapság sokan állnak át a gluténmentes étkezésre, pedig hozzáértő szakértők szerint ezzel árthatnak az egészségüknek azok, akik nem is érzékenyek a gluténre.

Továbbá a sok csomagolt bioélelmiszer vagy egészségesnek kikiáltott élelmiszer sem egészséges attól, hogy például mentes bizonyos dolgoktól. Ettől még lehetnek benne olyan „helyettesítők” vagy olyan adalékanyagok, amelyeknek egyetlen minőségi élelmiszerben sem kellene ott lennie. Hiába titulálnak egészségesnek valamit, ha tele van tömve mindenféle tartósítószerrel, hogy a csomagolásban hónapokig eltartható legyen.

Egészséges tápláléknak csak a friss ételeket tekinthetjük, semmiképpen sem a pótlékokat. Ne is beszéljünk az olyan „pótló” élelmiszerekről, amelyekben stabilizátorok, színezékek, sűrítőanyagok és egyéb adalékok vannak, ennek is a minél hosszabb eltarthatóság az oka.

A baj ott kezdődik, hogy az emberekkel elhitetik, hogy az alapélelmiszerek nem egészségesek. Gondoljunk csak a tojáshisztériára, amiről azt feltételezték, hogy megemeli a koleszterinszintet. Ez az elmélet megdőlt és szó sincs róla, hogy a friss tojás egészségtelen lenne, éppen ellenkezőleg. De hosszasan lehetne beszélni a szójakészítményekről. A szójáról, amiből évekkel ezelőtt a húst pótolták azok, akik lemondtak a húsevésről. A hús – mint minden más is – mértékkel fogyasztva nem egészségtelen. Csak tudnunk kellene, hogy mikor mit és mivel fogyasszunk.

A probléma az, hogy a ma embere elhiszi – tisztelet a kivételnek –, hogy a dobozba, zacskóba zárt élelmiszer egészségesebb, mint a jó magyar ételek. Ezek az élelmiszerpótlók rengeteg adalékanyagot tartalmaznak, amelyek nem veszélytelenek az egészségre nézve.

Szakértők szerint az is gond, hogy ha nem hazai gyümölcsöt és termékeket fogyasztunk. Magyar embernek semmi szüksége nincs olyan kimondhatatlan nevű gyümölcsre vagy növényi táplálékra, amit nem ismer a szervezete. A szója is egy ilyen termék. Lehet, hogy Japánban a nők már kisgyermekkoruk óta rendszeresen fogyasztják és még jót is tesznek az egészségükkel, de a magyar nők esetében akár még veszélyt is jelenthet, ha szójakészítményeket fogyasztanak. Főként azoknak a nőknek kell óvatosnak lenniük a szójával, akik hajlamosak a hormonfüggő daganatokra.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*