Ricinus communis magvai és a belőlük készült ricinusolaj üvegcsében.

A ricinusból (Ricinus communis) készült olajat már körülbelül két éve használom hajam ápolására. Egy ismerősömtől kaptam a jó tanácsot és hálás vagyok, hogy hallgattam rá, így hetente tápláló hajpakolást készítek ricinusolaj és más olajok keverékéből. A ricinusolajtól hajam növekedése beindult és hajkoronám sokkal fényesebb, selymesebb és puhább, mint amilyen valaha is volt. Ezt az olajat talán nagyanyáink is ismerik, hiszen régebben gyakran alkalmazták hashajtásra. Igaz, nem annyira kedvelték, mert amellett, hogy a hasmenést elősegítette, a has görcsös fájdalmát idézte elő és még az íze is rendkívül kellemetlen volt. Ezért gyakran keverték citromlével vagy gyümölcslével, hogy a rossz ízt valahogy elnyomják.

A ricinus egy szubtrópusi növény. A növény magjaiból állítják elő a hashajtásra és hajápolásra is alkalmas ricinusolajat, mégpedig hideg préseléssel. A mag zsíros olajat és fehérjét tartalmaz. Ezen kívül vannak még benne olyan alkaloidok – ricin, lektin és ricinin –, amelyek mérgező hatással rendelkeznek, viszont a ricinusolaj előállítása során ezek az anyagok nem maradnak benne az olajban.

A ricinusolajat tehát lehet használni hashajtásra, vagyis abban az esetben, ha valaki székrekedésben szenved, de egyes műtétek, illetve vizsgálatok előtt is szokták javasolni a használatát. Mielőtt valaki használni kezdené, mindenképp konzultáljon orvosával. Például egyes epebetegségeknél nem javasolható a fogyasztása és áldott állapotban lévő hölgyeknek sem tanácsos a használata.

A ricinusolajat külsőleg is fel lehet használni a bőrön jelentkező piros foltok és viszketés elmulasztására. Ebből az olajból borogatást is készíthetünk, amely enyhíti az izomfájdalmakat, a különféle sérüléseket, de még az ízületeknek is jót tesz.

Hetente egy vagy két alkalommal ricinusolaj és más olaj keverékéből készíthetünk hajpakolást. Én úgy készítem el, hogy vízfürdőben felmelegítek egy-két evőkanálnyi ricinusolajat, majd hangulatomtól függően adok hozzá egy evőkanálnyi avokádóolajat, kókuszolajat vagy olívaolajat. Előfordul, hogy a pakoláshoz adok egy tojássárgáját és kevés mézet is, amely tovább lágyítja, puhítja a hajszálaimat. Amikor az olajok kellőképpen elegyedtek egymással, akkor a hajamat alaposan, de azért gyengéd mozdulatokkal kifésülöm, majd tincsenként egy hajfestő ecset segítségével a hajamra applikálom a hajpakolást, végül egy keveset a fejbőrömbe is masszírozok. A hajpakolás felvitelét követően felveszek egy zuhanysapkát, majd egy régi, meleg, használaton kívüli sálat még a fejemre tekerek. Körülbelül egy órán keresztül dunsztolódok ily módon. A hatóidő alatt az arcomat szoktam kényeztetni, vagyis természetes anyagokból készítek magamnak egy csodás, frissítő arcmaszkot. Az olajat nem olyan egyszerű, de nem is olyan nehéz lemosni. Vízzel hígított samponnal legalább kétszer alaposan át kell mosni a hajunkat, ha nem szeretnénk, hogy olajosan csillogjon. Végezetül pedig almaecetes hajöblítést alkalmazok.

Azoknak, akik ritka a szemöldökük vagy a szempillájuk, szintén alkalmazhatják ezt az olajat, ugyanis a ricinusolaj nem csupán a haj, hanem a szempillák és a szemöldök növekedését is elősegíti és sűrűbbé is varázsolja azokat. Arra azonban mindenképp ügyelni szükséges, hogy szembe ne kerüljön az olaj, ha mégis megtörténne a baj, akkor bő vízzel alaposan ki kell azt mosni.

A ricinusolajat bőrápolásra is használhatjuk, hiszen gyulladáscsökkentő hatással bír. Kiváló ápolószere lehet a zsíros, a vízhiányos és a sápadt arcbőrnek. Ez az olaj elősegíti a vitaminok és az olyan hatóanyagok felszívódását, amelyek zsírban oldódnak.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*