Edzés előtti nyújtógyakorlatok.

Az edzések között mindig szerepelnie kell olyan gyakorlatoknak, amelyek remekül fejlesztik a rugalmasságot is. Az emberek azonban ezekkel a gyakorlatokkal nem sokat foglalkoznak, pedig idősebb korunkra fontos, hogy rugalmasak maradjuk, hogy az izmaink és az ízületeink ne rozsdásodjanak be, hiszen csak akkor garantálható, hogy sokáig egészségesek és mobilisek maradunk.

A rugalmassági gyakorlatok éppen olyan fontosak, mint például az erősítő edzések, hiszen ezekkel a gyakorlatokkal nemcsak egyszerűbbé, hanem sokkal biztonságosabbá is teheted a napjaidat. És itt most a kor nem számít, hiszen mindenkinek könnyebb, ha nem fájdalomtól felszisszenve tud lehajolni, vagy éppen a magas szekrényből kiszedni valamit.

Ahogy öregszünk, úgy az inak, az izmok és az ínszalagok veszítenek rugalmasságukból. Akik sokat ülnek az íróasztalnál, nem csupán a rugalmasságukat, hanem a feszességüket is elveszítik. A rugalmasság több mint a balesetek megelőzése. Javítja a testtartást, illetve segít az olyan gyakorlatok elvégzésében, amelyek teljes körű mozgást igényelnek, ilyen például a guggolás. A rugalmasság növelése jót tesz a vérkeringésnek is, csökkentve ezzel a krónikus betegségek – például a cukorbetegség – kialakulásának esélyeit.

A jóga segít a stressz csökkentésében, de az izomépítést is megtámogatja, emellett a rugalmasságot, az erőt és az egyensúlyt is fejleszti.

A pilátesz ugyan nem fejleszti olyan drasztikusan a rugalmasságot, azonban jógával ötvözve nagyon is hatásos lehet az erő és az egyensúly fejlesztésében. Azonban ha piláteszórán az edzőnek elmondod, hogy a céljaid között szerepel a rugalmassá fejlesztése is, akkor az edző extra rugalmassági gyakorlatokat is bevehet az edzésprogramodba.

A fitnesz- vagy gumiszalagok nagyon egyszerűek, megfizethetők, hatékonyak és nagyon jól be lehet ezeket illeszteni az edzésekbe. Mindemellett javítják a rugalmasságot mindenféle sérülésveszély nélkül. És gyakorlatilag bárhol használhatók.

A tánc is remekül fejleszti a rugalmasságot, főleg, ha tánc közben súlyokat is helyezel a bokádra és a két csuklódra.

A habhengerek különböző formákban és méretekben kaphatók, és úgy vannak kialakítva, hogy segítsenek az izomlazításban, de a keringést és a rugalmasságot is eredményesen növelik.

A calisthenics edzés megerősíti az ínakat és az ízületeket, illetve fejleszti az erőt, az állóképességet és a hajlékonyságot is.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*