Személyi mérlegre áll egy hölgy pirosra lakkozott körmökkel, a mérlegen számok helyett HELP felirat található.

A fogyókúrázók többsége állandóan letargikus hangulatban van, és nem igazán tud úrrá lenni a szomorúságán. Mi ennek az oka? Ha a fogyókúrázó személy alacsony kalóriájú étrendet állított össze magának, akkor biztos lehet benne, hogy a stresszhormonok termelődése be fog indulni szervezetében, és emiatt érzi magát a nap minden pillanatában úgy, hogy azon nyomban fel fog robbanni. Az alacsony szénhidráttartalmú diéta csak a fogyókúra kezdeti szakaszában eredményez szemmel látható eredményeket, vagyis súlyvesztést. Talán csak ez az egyetlen pozitívum, de igazából ez sem nevezhető annak, hiszen a gyors súlyvesztést egy idő után a stagnálás állapota követi, de emellett még folyamatosan fennálló fáradtsággal, rossz hangulattal is számolni kell. Sajnos a nem megfelelő pszichés állapot mellett megnövekszik az étvágy, de ezzel párhuzamosan az edzések intenzitása és a teljesítmény jelentősen leromlik.

Az egyik legsúlyosabb hiba a fogyókúrázó személyeknél, hogy szinte minden egyes nap a mérlegre pattannak és várják a csodát. És amikor a mérleg nyelve nem a megfelelő irányba billen, vagy éppen csak egy kicsit leng ki a korábbi mérlegelés óta, akkor a kőkemény diétába fogó személy összeroppan és zokogásban tör ki. Egyik fontos szabály, hogy csakis reális célokat szabad kitűzni, vagyis heti fél vagy egy kilogrammnál senki se akarjon többet fogyni, és a mérlegre is elegendő kéthetente vagy havonta ráállni, mert az állandó súlymérés csak feszültséget generál, ami akadálya lehet a további sikeres fogyókúrának.

A fogyókúrázó személyeknek gyakran javasolják életmód-tanácsadók, táplálkozási szakemberek, hogy vezessenek táplálkozási naplót. Ebből ugyanis nagyon sok minden kiderülhet. A táplálkozási napló segítségével ki lehet értékelni a táplálkozási szokásokat, de ebből azt is meg lehet tudni, hogy mikor mennyi táplálékot veszünk magunkhoz, illetve az ételek, amelyeket megeszünk, tartalmaznak-e elegendő vitamint és ásványi anyagot.

A diétához, pontosabban a helyes diétás étrend kialakításához már csak azért is szükség lehet egy hozzáértő személy segítségére, mivel ő meg tudja határozni az adott személy alapanyagcseréjét, mert hiszen a napi kalóriabevitel mennyisége soha nem lehet kevesebb, mint az alapanyagcsere mennyisége. Ha valaki ennél kevesebb kalóriát fogyaszt nap mint nap, akkor a saját egészségét kockáztatja, és hiába várja a nagy fogyást és a sportosabb, esztétikusabb testalkat megjelenését, ez soha nem fog bekövetkezni.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*