Nagyobb fakanálban cinkkapszulák, a háttérben kagyló, citrom, jég és friss fűszernövények.

Ahhoz, hogy megszabaduljunk a felesleges kilóktól, fontos, hogy megfelelő legyen szervezetünk vitamin- és ásványianyag-ellátottsága. Amennyiben nincs elegendő cink a szervezetünkben, akkor lehetséges, hogy a fogyókúránk is eredménytelenül fog záródni.

A cinknek nemcsak a fogyásban, hanem más életfolyamatokban is kiemelkedő szerepe van. Szerepet játszik a fehérje-, a szénhidrát- és a zsíranyagcsere folyamatában. Ebből is látszik, hogy a testsúlycsökkenésben milyen fontos feladatot tölt be. A cink szabályozza a sejtek és szövetek oxigénellátását, közvetett módon befolyásolja a hormonrendszer megfelelő működését és szabályozza az izmok rugalmasságát. Hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez, megtámogatja az emésztési folyamatokat, és részt vesz az anyagcsere szabályozásában is. A cink elősegíti a gyorsabb sebgyógyulást és hámosodást, a szövetek regenerálódását, illetve a pattanásos, aknés és ekcémás bőr gyógyítója is lehet, hiszen antibakteriális hatásokkal rendelkezik, így képes a gyulladt és pattanásos bőr problémáját orvosolni. Hatással van a növekedésre, az agyműködésre, az enzimek működésére. A cink legnagyobb mennyiségben a vesében, a csontokban, az izmokban és a bőrben található meg. Cinkre azért is szükségünk van, mert szerepet játszik a vércukorszint szabályozásában.

Ha nincs elegendő cink a szervezetünkben, akkor számtalan egészségügyi problémával kell szembenéznünk. Cinkhiány esetén előfordulhat, hogy étvágytalanok leszünk, alvázavarok gyötörnek és különféle bőrproblémáktól is szenvedhetünk. Gyengülhet az immunrendszerünk, elkaphatunk különféle bőrbetegségeket, gyermekeknél pedig fejlődésbeli elmaradás és lassabb növekedés figyelhető meg. A cinket túl is lehet adagolni, ilyenkor hányingerrel és hasmenéssel kell számolnunk. Harminc éven felüli férfiaknak mindenképpen oda kell figyelniük a megfelelő mennyiségű cinkbevitelre, mivel ez elősegíti, befolyásolja a tesztoszterontermelést, illetve biztosítja az egészséges spermiumok termelődését. Sportolóknak is fokozottan ügyelniük kell a cinkbevitelre, mivel az anyagcseréjük fokozottabb, ez viszont a gyorsabb ürülést segíti elő. Felnőtteknek napi 15 milligramm cinkre van szükségük, hogy egészségüket megőrizzék.

Cinkben gazdag ételek: húsok, húskészítmények, máj, kagyló, tej, tejtermékek, búzacsíra, rák, tojás, olajos magvak, hüvelyesek, búzacsíra, búzakorpa, kakaó, gombafélék. A cink felszívódását nagyban gátolják a rosttartalmú ételek.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*