Mosolygós smiley-t mutató személyi mérlegen alma, centiméter, mellette kézi súlyzó – a sikeres fogyókúra kellékei.

Életmódváltásod óta eltelt egy fél év vagy egy év, és végre sikerült elérned az álomalakot. Gratulálok, ügyes vagy! Felteheted a kérdést, hogy hogyan tovább? Mit kell ezek után csinálni? A legrosszabb, amit tehetsz, ha folytatni kezded a korábbi életmódodat és ugyanazokat az egészségtelen ételeket eszed, mint a nagy fogyásod előtt és soha többet nem látogatod meg az edzőtermet, vagyis ismét tunya és mozgásszegény életet kezdesz el élni. Az elért eredményeket csak úgy leszel képes megtartani, ha mindent pontosan ugyanúgy csinálsz, mint ahogyan azt teszed már hat vagy éppen tizenkét hónapja. Eszedbe ne jusson visszakacsingatni a múltba, hanem józanul koncentrálj a jelenre ,és próbálj továbbra is egészséges életet élni.

Amennyiben elérted az ideális testsúlyodat, akkor ne legyél rögtön ideges, ha a mérleg egy-két kilogrammal többet mutat. Például ha 58 kilogramm vagy, akkor ne ijedj meg, ha egyszer 56, máskor pedig 60 kilót mutat a mérleg. Ez teljesen normális. Ha azonban a súlyod ezektől az adatoktól jelentősen kezd eltérni, akkor mindenképpen kezdd el növelni az edzés intenzitását vagy annak időtartamát. Vagy figyeld meg, hogy hogyan étkeztél az utóbbi időben, és ha emiatt billent ki a mérleg nyelve, akkor tedd meg a szükséges lépéseket.

Honnan tudod, hogy mi a te ideális testsúlyod? A BMI-kalkulátor segítséget nyújthat ennek pontos meghatározásában. Fontos, hogy ne irreális célokat tűzz ki magad elé és ne akarj nádszálvékony lenni, ha te nem ilyen típus vagy. Hiszen a karcsúságod eléréséhez lehet, hogy drasztikus eszközökhöz fogsz folyamodni, azonban így már az egészségedet veszélyezteted. Az ideális testsúly elérésére törekedj, és mindig próbálj józanul gondolkodni. Ne akarj olyan lenni, amilyen nem lehetsz, hanem mindig maradj olyan, ahogy te is jól érzed magad és az egészséged sem sínyli meg az új életedet.

Az ideális testsúly meghatározásánál a derékbőség is számít. Hiszen a hasi zsír a betegségek legfőbb okozója. Hiába normális valakinek a súlya, ha a hasán úszógumik éktelenkednek, ami jelentősen megnöveli a szív- és érrendszeri megbetegedések és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. De mennyi az ideális derékbőség értéke? Nőknél kevesebb, mint 90 centiméter, férfiaknál pedig ne legyen több, mint 100 centiméter. Amennyiben jó a BMI-indexed és a derékbőséged is optimális, elérted az ideális súlyt.

A tökéletes alak meghatározásban néhány egészségügyi érték is segíthet. Amennyiben a koleszterin- és a vércukorszinted, illetve a vérnyomásod is a normál tartományba esik, úgy minden valószínűleg szerint elérted az optimális testsúlyt. Most már csak azon kell dolgozni, hogy ezt az eredményt sikeresen meg is tudd tartani. Ehhez sok sikert és kitartást kívánok!

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*