Uszodai felvétel, úszó levegővétel közben, rajta úszószemüveg és úszósapka.

Azok, akik valamilyen sportot űznek, el sem tudják képzelni az életüket mozgás nélkül. Azok, akiknek a testmozgás nem lételemük, bizonyára nem ismerik áldásos, jótékony hatását. Sokan élünk ezen a bolygón, és sokfélék vagyunk. Valakinek élete a sport, míg mások még a tévében sem szeretik nézni a sportközvetítéseket. Márpedig akinek a napi tevékenységei között – de legalább hetente kétszer-háromszor – nem szerepel semmiféle mozgás, szó szerint az életével játszik. Ez eléggé drasztikusan és hajmeresztően hangzik, de az inaktív életmódot folytatók valóban szerencsejátékot űznek. A tunya életmód ugyanis megbetegít, lelkileg instabillá tesz, és szellemileg leépít.

A sportos életmód, legyen az hivatásos, verseny- vagy szabadidősport tehát számtalan előnnyel jár:

1. Fejleszti a fizikai erőnlétedet, formálja a testedet, ezáltal önbizalmat ad. Márpedig aki nem küzd önértékelési gondokkal, lelkileg is sokkal erősebbé válik.

2. A mostani kor gyermekei rengeteget tanulnak, görnyednek a tankönyvek fölött vagy a számítógép előtt. A sok ülés és görnyedés rossz hatással van az amúgy is fejlődésben lévő szervezetre. A mozgás – a legjobb a futás és az úszás – a tested minden izmát átmozgatja. Ha hetente csak kétszer húzol edzőcipőt vagy mégy le az uszodába, máris sokat teszel az egészségedért.

3. Emellett a sporttal elérhető, hogy a betegségek elkerüljenek, vagy legalábbis kevesebbszer kell majd gyógyszerért nyúlnod, mint azoknak, akik messziről elkerülik az edzőtermet. Nagyon sok egészségügyi probléma okozója lehet az inaktív életmód. Már napi fél óra testmozgással is sokat tehetsz szíved egészségéért, és még a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát is csökkentheted. Nemcsak az időseket, hanem ma már a fiatalokat is sújtják a különböző bélrendszeri és emésztési gondok. Ezt mozgással megelőzheted, hiszen a rendszeres edzés fokozza az anyagcserét és jótékony hatást gyakorol az emésztésre.

4. Sportolással az időskori csontritkulásnak is elejét veheted, hiszen gyakori mozgással a csontsűrűség csökkenését előzheted meg.

5. Biztos hallottad már, hogy a mozgás örömet okoz. Közhelynek hangzik, de tényleg igaz. Bármilyen sportot is választasz, észre fogod venni, hogy sokkal harmonikusabb és kiegyensúlyozottabb vagy. A varázsszó nem más, mint az önuralom. A sport önfegyelemre tanít, és fejleszti a kitartásodat.

6. Az időskori elbutulást, memóriazavart vagy feledékenységet szintén elkerülheted, hiszen a mozgás nemcsak testileg, hanem szellemileg is fitten tart.

7. Az aktív életmódot kerülő emberek az elhízás veszélyének is kiteszik magukat, ami szintén rengeteg egészségügyi probléma okozója lehet.

Ha szeretnél lépéseket tenni az egészséged megőrzése érdekében, akkor fuss, ússz, biciklizz, vagy egyszerűen csak jógázz. Bármelyiket is választod, a tested, a lelked és a szellemed összhangba kerül egymással, és te fogsz a legjobban meglepődni, hogy mennyire más ember lett belőled. Természetesen pozitív értelemben.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*