Barátságos orvos pacsizik rendelőjében egy anyukája ölében ülő kislánnyal.

Sok felnőtt szívesebben viszi sportorvoshoz a mini atlétát, mint gyerekorvoshoz. A bizonytalankodóknak pedig semmi okuk az aggodalomra, nem olyan nehéz meghozni a megfelelő döntést, mint ahogy elsőre tűnhet. A megfelelő orvos kiválasztását illetően a végső döntés a szülő kezében van, de fontos mérlegelni mindkét lehetőség előnyeit és hátrányait is.

A gyerekorvosok többsége imádja a gyerekeket, de ez nem azt jelenti, hogy gyerekekre szakosodott hasonló beállítottságú sportorvost ne lehetne találni. A gyereksport népszerűségének terjedésével világszerte nő a gyermekekre specializálódott sportorvosok száma is.

A szülők egy része nem szívesen fordul sportorvoshoz gyerekorvos helyett, másik része viszont minden további nélkül. Következő lehetőségek vannak: konzultáció sport- vagy gyerekorvossal, esetleg mindkettővel. Utóbbinak megvan az előnye, hogy a gyermek teljes körű egészségügyi szolgáltatásban részesül. Viszont több időt vesz igénybe, és egyeztetni kell a vizsgálatok eredményét, hogy mindkét szakorvos tisztán lásson.

Sok sportorvos több területre szakosodik, ezért nem nehéz jó szakorvost találni. Kis időráfordítással és rövid beszélgetéssel meg lehet találni azt az orvost, akivel a gyermek is könnyen megbarátkozik. Ha gyerekgyógyászatra szakosodott sportorvost választasz, bizonyosodj meg arról, hogy a gyermekorvos által nyújtott összes szakszolgáltatást is biztosítja. Nincs értelme olyan orvost választani, amelyik a vizsgálatok és kezelések többségét el tudja végezni, mégis még egy orvosra van szükség alapvető egészségügyi szolgáltatások, például védőoltások vagy gyógyszerek tekintetében.

A megfelelő orvos kiválasztása azt jelenti, hogy csak egy rendelőbe kell járni, kivéve, ha specialistára lenne szükség. Viszont annak is van előnye, ha két különböző szakorvos véleményét kikéri az ember, különösen, ha van a közelben elismert sportorvos. Egyébként is a gyerekorvossal már valószínűleg összebarátkozott a csemete, ezért nem feltétlenül érdemes egyből teljesen váltani.

Személyes döntésről van szó. Van, aki órákat képes autózni, hogy esetleges költözést követően is az ismert orvoshoz járhasson. Amennyiben bizalmi viszony fűz a gyerekorvosodhoz, semmiképpen ne cseréld le sportorvosra. Nem kötelező választanod kettejük között, dönts belátásod és a gyermek preferenciái szerint.

Amennyiben egynél több orvos látja el a gyermeket, fontos, hogy kölcsönösen értesüljenek a másik által végzett vizsgálatokról, kezelésekről és azok eredményéről. Különösen kezelés esetén fontos a leletek összehangolása annak érdekében, hogy a gyermek a lehető legjobb ellátásban részesülhessen. Nem kell zavarban lenned, ha úgy döntenél, hogy a sportorvos szaktudását is igénybe veszed a bevált gyerekorvoson kívül, valószínűleg ő is örülni fog, hogy gondoskodsz gyermeked teljes körű ellátásáról.

Mindegy hogy döntesz, a lényeg az eredmény és a gyermek egészsége. Nem az a legfontosabb, mi az orvos szakterülete, hanem, hogy fontos legyen neki a gyermek egészsége és jóléte. Bízz az ösztöneidben, és ha egyértelmű elképzelésed van, keress addig, amíg megtalálod pontosan azt, amit szeretnél.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*