Rúddal guggol az edzőteremben egy lengén felöltözött lány.

Sokan egész egyszerűen képtelenek magukat rávenni a rendszeres edzésre. Lehet, hogy ezeknek az embereknek is egy sportpszichológusra lenne szükségük, aki odafigyelne az érzelmi, mentális állapotukra és a teljesítményükre, na meg persze aki motiválná őket a rendszeres testedzésre. A sportpszichológusok szerint mindenképpen ösztönöznünk kell önmagunkat a rendszeres testmozgásra még akkor is, ha fáradtak vagyunk, és csak nehezen tudjuk beleszorítani az időnkbe.

Hiába érzed azt, hogy a reggel nem a te időszakod a testedzésre, mégis jobb, ha erőt veszel magadon és a reggeli órában mozogsz egy keveset. Ha nincs fix időpontja az edzéseinknek, akkor hajlamosak vagyunk mindig valamilyen kifogást keresni, hogy aznap miért nem megyünk le az edzőterembe. Ha reggel túl vagy az egészen, nagyon feldobott leszel, hogy megcsináltad. Az érzés, hogy tettél magadért valamit, mérhetetlen büszkeséggel fog eltölteni, nem beszélve arról, hogy rengeteg energiád is lesz egész nap, így sokkal jobb lesz a munkahelyi teljesítményed is.

Ha szereted ellógni az edzéseket, akkor mindenképpen szükséged van valakire, aki folyamatosan motivál téged. Ha túlságosan lusta vagy, akkor ne egyedül eddz, hanem egy barátoddal, akivel kölcsönösen buzdítani tudjátok egymást az edzőteremben.

Nem tetszik valami? Ne csináld! Ha azt gondolod, hogy azért nincs elegendő motivációd, mert utálsz futni, vagy rosszul érzed magad az edzőteremben, akkor itt az ideje, hogy valami teljesen más sport után nézz. Nem kell mindenkinek a legtrendibb edzést követni. Ha te nem szeretsz csoportos pilates edzésen részt venni, akkor csináld azt otthon, egyedül. Vagy ha nem bírod a spinning edződ stílusát, akkor vegyél egy spinning kerékpárt és tekerj otthon.

Használd ki a pozitív gondolkodást! Ahhoz, hogy rendszeresen legyen kedved edzeni, pozitívan kell gondolkodni. Nem lenne szabad ezt kényszernek felfogni, csak tudatosítani kell magadban, hogy a rendszeres mozgás csakis a te érdekeidet szolgálja. Hiszen nagyon is sokat tehetünk azért, hogy sokáig egészségesek maradjunk. Ha ezt valaki nem érti, és a teste, lelke karbantartását kényszernek érzi, akkor ez elég szomorú tud ám lenni.

Lehet, hogy tényleg vannak az életedben olyan napok, amikor egész egyszerűen nem tudsz már egy edzést beszorítani. Tegyük fel, hogy hétfőtől péntekig mindennap egy-egy órát edzel. Pénteken azonban tudod, hogy nem lesz időd a testmozgásra, de kihagyni sem szeretnéd. Akkor az egy óra helyett sétálj 20-30 percet, vagyis aznap menj gyalog a munkahelyedre, vagy a munkahelyeden egésznap a lépcsőt használd a lift helyett. Tudatosítd magadban, hogy valamennyit mozogni vagy a 60 perc helyett 20 percet edzeni még mindig jobb, mint semmit sem tenni.

Motiváld önmagad! Írd le egy papírlapra, hogy miért akarsz edzeni és milyen céljaidat szeretnéd ezzel megvalósítani. Sokat szeretnél játszani még az unokáiddal is? Vagy csökkenteni szeretnéd a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát? Vagy szeretnéd, hogy a szomszéd fiú elhívjon végre egy randira? Mindegy, hogy mit írsz le a papírra, a lényeg, hogy ez neked legyen fontos és tudd, hogy miért vállalod az edzéseket, még akkor is, ha sok esetben tényleg fáradt vagy és csak minimális szabadidőd van.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*