Kockás, kidolgozott hasú félmeztelen férfi egy üvegtáat tart maga elé, tele friss salátával. Egyik kezében villa.

Nagyon fontos a sportolók megfelelő étkezése a versenyekre, mérkőzésekre való felkészülés során. Az étkezési szokásokat teljes mértékben a versenysportnak megfelelően kell kialakítani, a fogyasztható ételeket csakúgy, mint az étkezés időzítését. Bármely sportra igaz a régi mondás, mely szerint úszás előtt nem szabad enni.

A szervezetnek időre van szüksége ahhoz, hogy energiává változtassa a bevitt értékes tápanyagot. A konkrét időigény a fogyasztott ételektől függ, de semmiképpen nem megy végbe azonnal a folyamat. Közvetlenül sportolás előtt lehetőleg keveset egyél, a lehető legjobb eredmény elérése érdekében verseny előtt ne a bevett étkezési szokásokat kövesd!  Ha nem muszáj, ne egyél például kilenc után, ha délelőtt tízkor a futópályán kell lenned. Az elfogyasztott ételt így a gyomrod az eltelt idő alatt energiává tudja változtatni.

Edzés közben mindenképpen folyadékot kell fogyasztani, de az sem mellékes, hogy milyen ételeket választasz sportolás előtt. A problémamentes sporttevékenység érdekében kérd sportorvosod tanácsát a testtípusodnak megfelelő, a sportág és egyéb személyes jellemzők alapján optimális étrendet illetően. Alábbi általános útmutatás addig is hasznos lehet a felkészülésben.

Az edzés megkezdése előtt 4 órával javasolt az utolsó komplett, mindenféle tápanyagot tartalmazó étel elfogyasztása. Ne csak energiaszeletet vagy egy almát egyél, teljes étkezés legyen. Ennek érdekében az edzés időpontjait igazítsd az étkezési szokásaidhoz vagy fordítva. Lényeg, hogy edzés előtt négy órával lakj jól!

Evés után érdemes szénhidrátot fogyasztani snack vagy energiaital formájában. Ettől még jobban teljesítesz majd.  Edzés előtt két órával fogyasztva a leghatásosabb. Ne a kalóriákat számold, fontosabb, hogy kellő energiával rendelkezz a sportoláshoz! Edzés előtt egy órával tanácsos még meginni egy sportitalt is. Ez az étrend igazodik a szigorú edzéstervhez, és biztosítja a test megfelelő energiaellátását.

Edzés vagy verseny előtt közvetlenül csak nagyon kis adag, egészséges és szénhidrátban gazdag ételt fogyassz, például gyümölcsöt, gyümölcs- vagy zöldséglevet, esetleg sportitalt. Ezek biztosítják a jó erőnlétet, de nem terhelik meg a gyomrot sportolás közben.

Kemény sport folytatása előtt 45 perccel a sportorvosok javasolják cukortartalmú ételek fogyasztását. Lehet csokoládészelet, energiaszelet, üdítőital. A kellő energiát biztosító táplálékbevitel nem is olyan egyszerű dolog, de ha erre koncentrálsz ahelyett, hogy állandóan a kalóriákat számolnád, edzés közben a tested javára fog válni.

A cukorfogyasztást mindenképpen minimalizáld és az edzés megkezdése előtti időpontra ütemezd be, mert akkor energiával lát el.  Tartósan a korábban fogyasztott szénhidrát biztosítja az eredményességhez szükséges energiát. A sportorvosod és az edződ segítségével kidolgozhatod a csúcsforma eléréséhez szükséges megfelelő étkezési szokásokat.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*