Kinti, szabadtéri állványon lebegő fekvőtámaszt végez egy izmos fiatalember.

A street workout, vagyis a szabad testsúlyos edzés az Egyesült Államokban alakult ki. Az afroamerikai sportolóknak az volt a kifejezett célja, hogy a balhésabb fiatalokat a helyes útra tereljék. Vagyis ne az alkoholfogyasztást, a drogfogyasztást és a bűnözést válasszák életük céljául, hanem sportoljanak, értelmesen töltsék el a szabadidejüket egy olyan közösségben, ahol jól érezhetik magukat. Ma már prevencióként, megelőzésként is alkalmazzák, hiszen a legfontosabbnak azt gondolják, hogy a fiatalok el se kezdjenek a szenvedélybetegség vagy a bűnözés útjára lépni, hanem próbálják magukból a legjobbat kihozni. A sport egy lehetőség arra is, hogy a tehetséges fiatalokat felfedezzék, és aztán fejlesszék a képességeiket, készségeiket. A másik nagyon fontos cél a street workout elterjedésével, hogy a fiatalok megszeressék a sportot és elsősorban az egészséges életformát preferálják, ne pedig a semmittevéssel egybekötött mozgásszegény életmódot. Hazánkban is létrejött egy street workout közösség, melynek alapítása Hordós Márk nevéhez fűződik.

A street workout nem igényel edzőtermet és semmilyen eszközt, hiszen ezt az edzésformát játszótereken és parkokban is lehet űzni. A játszóterek korlátain és mászókáin aztán lehet húzódzkodni, lábat emelni és a street workoutra jellemző gyakorlatokat végezni.

Akár a szabadban, akár a saját otthonában űzi valaki ezt a sportot, első lépésként mindig szükséges bemelegíteni. Aztán az öt legfontosabb alapelemet kell helyesen elsajátítani. Ezek a következők: húzódzkodás, guggolás, fekvőtámasz, lábemelés és tológyakorlatok. A gyakorlatok elvégzése során csak a saját testsúlyára támaszkodhat mindenki. Az előbb említett gyakorlatokon kívül úgynevezett szabadstílusú gyakorlatokat is be lehet építeni az edzéstervbe.

Ez az edzésforma erőt és izmot egyaránt fejleszt. Hatására fejlődik a hajlékonyság és az állóképesség. A street workout segítségével mindenki alaposan megismerheti a saját testét, illetve annak erejét, de a korlátait, határait is. A gyakorlatokat lehet váltogatni, újakat is be lehet illeszteni az edzéstervbe, így maga a sport soha nem válik unalmassá. A street workoutot bárki végezheti, nem számít, hogy milyen nemű, hány éves, vagy milyen az edzettségi szintje, testalkata. A street workout biztos, hogy nem okoz számodra csalódást, hiszen nem csupán az izmaidat fejleszti, hanem a lelkiállapotodra is jó hatással lesz.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*