Piros emberke áll egy kör közepén, minden nyíl a körre mutat.

A munka, a család, a pénzügyek is hozzájárulnak a stressz szintjének emelkedéséhez. De eleget tudsz a stresszről? Tudod, hogy milyen hatással van a testi-lelki egészségedre? Ha nem, mindenképpen töltsd ki a tesztet. Jelöld be az általad helyesnek vélt választ, majd rögtön a kérdés alatt kibontva meg is találod a megfelelő választ.

  1. Hallottál már arról, hogy akár egyetlen éjszaka alatt meg lehet őszülni? Szerinted melyik válasz az igaz?

A. Igen, akár egyetlen éjszaka alatt is ősz lehet a hajunk, ha valamilyen nagy trauma ér bennünket.

B. Nem, a stressz nem okozhat ennyire drasztikus változást hajunk színében.

C. Igenis okozhat a stressz őszülést, de ez nem egyetlen éjjel következik be, hanem hónapok kellenek hozzá.

A helyes válasz: C. Vagyis a stressz okozhatja ugyan a haj őszülését, de nincsenek arra vonatkozó adatok, hogy ez egyetlen éjszaka történne meg. Minden valószínűség szerint ehhez hosszú hónapok szükségesek.

  1. Milyen betegség alakulhat ki nagyobb valószínűséggel, ha valamilyen sportesemény megtekintése közben stresszhatás ér bennünket?

A. Szív- és érrendszeri megbetegedések.

B. Daganatos megbetegedések.

C. Gyomorbetegségek.

A helyes válasz: A. A kutatók úgy vélik, ha az emberek Európa- vagy világbajnokságot néznek például a tévében, akkor a fokozott izgalom hatására nagyobb a valószínűsége a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek. Kutatások igazolják, hogy akiknek korábban nem volt szívpanasza, akár meg is duplázódhat ennek a betegségnek az esélye. Szív- és érrendszeri betegek körében pedig akár negyven százalékkal is megnőhet esetükben a halálozási arány, de az állapotrosszabbodásnak is jelentősen megnő a kockázata.

  1. A stressz létrejöttében milyen hormonok vesznek aktívan részt?

A. Adrenalin és kortizol.

B. Kortizol és oxitocin.

C. Oxitocin és adrenalin.

D. Oxitocin és tesztoszteron.

A helyes válasz: A. Vagyis stressz következtében adrenalin és kortizol termelődik minden ember szervezetében. Amikor a szervezeted veszélyt, fenyegetettséget észlel, akkor az agyad üzeneted küld a mellékvesének. Itt pedig olyan hormonok termelődnek, mint az adrenalin és a kortizol.

  1. Minek köszönhető, minek a hatására alakulhat ki az akut stressz betegség?

A. Valamilyen múltban történő esemény hatására.

B. Valamilyen nemrégiben történt traumatikus esemény hatására.

C. Egy még ki nem alakult, de várt probléma hatására.

A helyes válasz: B. Az akut stressz betegség hasonló a poszttraumás stressz betegséghez, de itt a traumás eseményt követően legalább egy hónapon belül megjelennek a tünetek és mindössze 2-4 hétig tartanak azok. A stressz miatt az illető gyakran válik fásulttá és nem nagyon érdekli a környezete, hiszen nemcsak önmagára tekint idegenként, hanem idegenszerűnek érzi a körülötte zajló eseményeket és a körülötte élő embereket is.

  1. A stressz elviseléséhez elengedhetetlen, hogy rugalmasak legyünk. De mi kell a rugalmassághoz, mikor alakul, fejlődik ki bennünk?

A. Valaki rugalmasabb, mások kevésbé. Mindenesetre a rugalmasság tanulható.

B. A jó anya-gyermek kapcsolat teszi rugalmassá a gyermeket.

C. Életünk első négy évében alakul ki bennünk a rugalmasság.

D. A rugalmasság még születésünk előtt determinálódik. Akinél ez nem sikerült, soha nem tanulhatja meg, hogyan legyen rugalmas.

Igazából itt több jó válasz is van. Helyes az A válasz is, hiszen a rugalmasság tanulható. Helyes a B és a C válasz is, hiszen mint mindent a szüleinktől tanulunk, és életünk első szakaszában meghatározó szerepe van az anya-gyermek, illetve a szülő-gyermek kapcsolatnak. Hiszen a szülő tanítja meg azokat a szabályokat a gyermekének, amelyek keretet adnak az életének. A helyes viselkedési formulák segítenek a gyermeknek többek között a stressz elviselésében és annak megfelelő feldolgozásában is. Így a gyermek megtanulja, hogy viselkedésével nemcsak a saját életét, de az őt ért hatásokat is befolyásolhatja. Az a gyermek, amelyik nem tanulja meg a rugalmasságot, előfordulhat, hogy kognitív, szociális, érzelmi vagy fizikai problémákkal fog felnőtt korában küzdeni.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*