Nagyon erős és nehéz gerinccsavaró jógagyakorlatot mutat be egy férfi a tengerparton.

A gerincjóga egy olyan preventív jellegű mozgásterápia, amely a hatha jóga gyakorlatait foglalja magába. Célja elsősorban a mozgásszervrendszer és az idegrendszer egészségének helyreállítása. A jógában alkalmazott testhelyzetek jótékony hatást gyakorolnak az izomrendszerre, a hormonháztartásra és a keringésre. Emellett a szervezet öngyógyító folyamatait is képesek beindítani. A gerincjóga elsődleges feladata az egészség megőrzése, a megelőzés, vagyis a prevenció, de a problémák megléte esetén az utókezelésben, azaz a rehabilitációban is fontos szerepet kap.

A gerincjóga az egyén egészségi állapotának megőrzése, illetve javítása terén eszközöl változásokat. Elsősorban a testtartás javítására helyezi a hangsúlyt, hiszen a mozgásszervi problémákat csak ennek javításával lehet kiküszöbölni. A megfelelő légzést is el lehet általa sajátítani, ami pozitívan befolyásolja a hormonrendszert, az emésztést, és szabad utat biztosít az áramló energiáknak. Mindezek mellett a gerincjóga erősíti, nyújtja és lazítja az izomzatot, növeli az ízületek hajlékonyságát, remek hangulatot biztosít és nagyszerűen vitalizál.

Sokan nem tudnak ellazulni életük során, nem tudják a problémákat elengedni, munkamániásokká válnak és képtelenné válnak a relaxációra is. Nos, a jógának ez a különleges formája a stresszt is jótékonyan oldja. Amikor stresszhatás ér bennünket, szervezetünk negatív biológiai válaszokkal reagál. Légzésünk felszínessé, szívverésünk szaporává válik, és testünk egyfajta nyugtalan állapotba sodródik. A jóga ugyan nem képes megszüntetni a stressz kiváltó okait, de a biológiai reakciókat csökkenteni tudja. Általa normalizálódik a pulzus- és a légzésszám, és ez stimulálja a zaklatott idegrendszert is. A gerincjóga áldásos hatásai közé tartozik, hogy a szívverés és a légzés lelassul, az izomtónus csökkenésével a feszültség is eltűnik, és a test kilép stresszes állapotából. A gerincjógában a feszültségoldó gyakorlatok körébe tartozik például az önmasszázs, a jóga mudra vagy a sasanka ászana.

A gerincjóga javasolható mindazoknak, akiknek a munkája során teste egyoldalú terhelésnek van kitéve, akik úgy érzik, hogy teljesítményorientált világunk mókuskerekéből nem képesek kiszakadni, akik lépéseket kívánnak tenni egészségük megőrzése érdekében. Mindazoknak is teljes szívből ajánlható, akik testi, lelki, szellemi létüket is fejlesztő mozgásformára vágynak, akik fejleszteni kívánják az ellenálló képességüket, akik kiegyensúlyozottan szeretnének élni, és azoknak, akik gerincproblémákkal küzdenek.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*