Narancssárga stresszlabdát szorít markában egy férfi, mellette eldobált, összegyűrt papírdarabok és egy csörgőóra.

A stressz nem minden esetben rossz dolog. Valamennyi stressz szükséges is ahhoz, hogy a munkahelyünkön jól tudjunk teljesíteni. A stressz tehát nem ördögtől való, csak azt kell megtanulnunk, hogyan csökkentsük azt le különféle stresszkezelési technikákkal, módszerekkel. Aki folyamatos stressz hatása alatt éli az életét, biztos lehet benne, hogy előbb-utóbb sem ereje, sem energiája nem lesz a napi tevékenységek elvégzésére, sőt akár még az immunrendszere is legyengülhet, ami sok betegség okozója lehet.

Az egyik legjobb stresszcsökkentő módszer a testmozgás. A rendszeres testedzés hatására endorfin hormonok termelődnek a szervezetünkben, amely jelentős mértékben képes lecsökkenteni a szervezetünkben felhalmozódott feszültséget. Mindemellett a sport hatására egészségesebbek is leszünk, javul a közérzetünk, és így mind testileg, mind lelkileg sokkal jobban fogjuk érezni magunkat. Márpedig aki elégedett önmagával, az életével, az kevésbé lesz ideges, szorongó és stresszes.

A legtöbb munkahelyen nincs lehetőség lazításra, pedig óránként legalább 8-10 perces pihenést kellene ahhoz mindenkinek beiktatnia, hogy a szervezetében felgyülemlő stresszhormonok szintje lecsökkenjen. Már az is sokat segít a kialakult áldatlan állapotokon, ha óránként pár percet felállunk az íróasztaltól, szívunk egy kevés friss levegőt vagy tornázunk egy keveset. A legjobb az volna, ha a munkahelyeken lenne relaxációs szoba vagy lenne lehetőség sportolni valamit, de sajnos a magyar munkahelyek zöme erre nem ad lehetőséget. Pedig az emberek sokkal hatékonyabban tudnának dolgozni, ha néha kikapcsolódhatnának, és a testük, lelkük egészségével is foglalkozhatnának.

A stressz egyik leggyakoribb oka a nem megfelelő légzés. A helyesen kialakított légzés vagy a mély légvétel szintén csökkenteni képes szervezetünk stresszhormonszintjét, éppen ezért mindenkinek el kellene sajátítani a megfelelő légzési technikákat.

Érdemes megtanulni a helyes stresszkezelési technikákat, hogy az élet könnyebb és elviselhetőbb legyen. Akinek nincs arra lehetősége, hogy a munkahelyén lazítson, szánjon időt a reggeli vagy esti testedzésre, illetve sajátítson el olyan gyakorlatokat, amelyek lehetővé teszik, hogy a teste ellazuljon, a lelke megszabaduljon a napi terhektől és a szelleme kitisztuljon.

Ilyen lehet például a meditáció, amely elsősorban az elmét hívja segítségül, hogy a szervezet stressz-szintje lecsökkenjen, hogy a test ellazuljon, az elme kitisztuljon és megszabaduljon azoktól a gondolatoktól, amelyek feszültté, szorongóvá tehetnek bennünket.

A relaxáció formái az izmok megfeszítésén és ellazításán nyugszanak, de természetesen relaxáció során más feladatok is segítenek abban, hogy ki tudj kapcsolódni. A lényeg itt is az, hogy hagyj időt az elmédnek, hogy kitisztuljon és megszabaduljon a napi gondoktól, amely elérése nem könnyű feladat, hiszen sok esetben hiába fekszenek le az emberek pihenni, az agyuk folyamatosan jár vagy tépelődnek, vagy a másnapot szervezik, tervezik meg. Az agyunkat nem könnyű tehát lecsillapítani, de nem is lehetetlen, sok-sok gyakorlással elsajátítható, tanulható.

Stresszoldásra választhatod még a kineziológiát vagy az autogén tréninget és sok más egyéb lehetőség közül választhatsz, a lényeg, hogy megtaláld a hozzád legközelebb állót és jól tudd alkalmazni. Akkor választottál sikeres stresszkezelési módszert, ha a feszültség nem áll a boldogságod útjába, és a mindennapokat nem nyűgként, hanem kihívásként éled meg.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*