Kinn a szabadban futócipőjének piros színű cipőfűzőjét köti egy hölgy.

Ha rossz idő miatt nem tudsz a szabadban sétálni, gyalogolj a futópadon a házban. Nem túl nagy élvezet, de megteszi, ha rossz az idő és esik az eső. Legalább nézheted a tévét közben, vagy hallgathatod a kedvenc CD-det. Gyújts gyertyát, akár többet is, és helyezd el őket a szobában. A gyertyafény mindig kellemes hangulatot teremt, így gyakorlatilag pihensz séta közben.

Séta előtt érdemes megnézni az időjárás-jelentést a tévében, az interneten, meghallgatni a rádióban, vagy egyszerűen kimenni és körülnézni. Jó időben lehet sétálni edzés gyanánt. Rossz időben beltéri edzés ajánlott. Ha van otthon futópadod, kapcsold be a tévét, és nézd meg a kedvenc műsorodat gyaloglás közben. A ház körül is sétálhatsz, ha nincs otthon futópad. Vagy iktass be valamilyen aktív elfoglaltságot, például mosd ki a ruhákat, takarítsd ki a konyhát. Az aktív életmód csökkenti a megbetegedés veszélyét.

Bő másfél kilométer gyaloglás hatásos edzésnek számít, sok kalóriát égetsz el vele, legalább százat, és 50 vagy még több zsírkalóriát. Gyors gyaloglással több kalóriát égetsz. A futópadon be kell állítanod a megfelelő sebességet, módozatot és szintet az elégetni kívánt kalóriáknak megfelelően.

Hűvösebb időben jobb sétálni, nyáron sokan gyorsan kimelegszenek. Legtöbb ember rosszul viseli a meleget, és hűvösebb időben szeret sétálni.

Beltéri gyaloglásnál ajánlott a lépésszámláló, izomfejlesztő öv, a skandináv gyaloglás vagy a futópad. A skandináv gyaloglás előnye, hogy a lábakat, a karokat és az egész testet megmozgatja. A futópadon gyorsan sok kalóriát lehet égetni, csak állítsd be a gépet a kívánt sebességre. Gyaloglás közben igény szerint növelheted a sebességet. Az izomfejlesztő öv derékra illesztve használható beltéri gyaloglás céljából is. Edzés közben megdolgoztatja a fő izmokat, segítségével a testsúlyodat is ellenőrizheted.

Ne felejtsd, a séta is csak rendszeresség esetén igazán egészségmegőrző hatású. Télen általában nem szívesen sétál az ember hóban, jégben, hidegben, de ne hanyagold el teljesen az edzést, csak azért, mert tél van.

Rendszeres beltéri edzéssel megmenekülhetsz a hótól és a jeges utaktól. Járj edzőterembe, vagy csatlakozz egy csoporthoz. Pénzt spórolhatsz meg, ha saját edzésprogramot alakítasz ki, és meghívod barátaidat vagy családodat saját otthonodba. Használj futópadot, vagy válaszd a gyaloglás más formáját. A csoportos edzés általában ösztönzőleg hat, és biztosítja az edzés folyamatosságát.

Télen gyaloglás előtt tíz perc bemelegítés kötelező a hideg idő miatt. Viselj meleg ruházatot, ha a szabadban sétálsz, nehogy megfázz. Arcmaszkot és sálat is vegyél fel a száj és az orr védelme érdekében. Csúszásgátlós cipőt viselj, hogy ne ess el. Nagyon zord időben inkább válaszd a beltéri gyaloglást, ne kockáztass fagyási sérüléseket.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*