Pozitív terhességi teszt, a háttérben kicsi bébicipő és cumi.

A kóros elhízottság egészségre káros hatásai szinte megszámlálhatatlanok. Egy részük jól ismert és dokumentált, más részük kevésbé. Az utóbbi időben végzett kutatások eredményei kimutatták, hogy a fogamzóképességre is negatív hatással van. Világszerte egyre nagyobb jelenség a terméketlenség, és egyik lehetséges okaként nagyon is megalapozottan a kóros elhízást tartják számon.

A terméketlenséget legtöbben automatikusan a nővel hozzák összefüggésbe, a tények azonban önmagukért beszélnek, a kóros elhízás ugyanis férfiaknál a spermiumszám csökkenéséhez vezet, ami szintén korlátozza a fogamzóképességet.

Az emberi test úgy épül fel, hogy bizonyos funkciókat képes legyen ellátni, és csodálatos, ahogy az egyes testrészek támogatják egymást működésükben. Nagyon kevés olyan gép van, amely az emberi test zseniális felépítésével felveheti a versenyt. Évezredek óta tanulmányozzuk, mégis még mindig vannak megfejtetlen titkai. Az igazság azonban az, hogy rengeteget ártunk testünknek különböző formákban, és mégis sok mindenhez hozzá tud szokni és képes túlélni sok szörnyűséget.

Szinte hihetetlen, hogy képes az emberi test maradandó károsodás nélkül átvészelni sok különféle ártalmat. Jó hír a gyermekvállalás előtt állóknak, hogy az emberi test öngyógyító képessége is jelentős. Más szóval ez azt jelenti, hogy a kóros elhízottság miatt látszólag fennálló terméketlenség is bizonyos esetekben csak a fogamzóképesség 5-10%-os csökkenését jelenti.

Mindenképpen javasolt a közös edzés és az életmódváltás a felesleges kilók leadása érdekében, ha mindkét fél túlsúlyos. A nőnek fizikailag mindenképpen aktívnak kell lennie, ha teherbe szeretne esni, de ez a terhesség idején is javasolt, mert a vajúdást és a szülést jelentősen megkönnyíti.

Amennyiben egy évet meghaladó ideje sikertelen a fogamzás, saját érdekedben érdemes szakembert felkeresned, hogy feltárja a lehetséges okokat. Mindig hasznos lehet az egészséges életmódra való törekvés, mielőtt azonban szigorú fogyókúrába kezdenél, kérd ki orvosod véleményét, soha nem lehet tudni, van-e esetleg más oka is a túlsúlynak. Különösen abban az esetben, ha rövid idő alatt emelkedett látványosan a súlyod.

A kóros elhízottság nemcsak a teherbeesést gátolja, hanem terhesség esetén növeli a spontán vetélés, a cukorbetegség, a preeklampszia (terhességi magas vérnyomás és fehérjevizelés), bizonyos esetekben a halvaszületés és a születési rendellenességek kockázatát is. Az elhízás az egészséges terhes állapot komoly korlátja, ezért mindenképpen számításba kell venni már a fogamzás idején.

A terméketlenséget célzó kezelések eredményességét is jelentősen csökkentheti az elhízottság. Időben elhúzódhat, így költségesebbé válhat a folyamat. Komolyan kell venni a problémát, ha kezelésre készülsz, mert később a baba egészségére is veszélyes lehet.

Amennyiben a testtömegindexed (BMI) 30 felett van, előfordulhat, hogy bizonyos egészségügyi szolgáltatók nem is vállalják a kezelést. Van, amelyik 35 vagy 40 fölé teszi a határt. Ha úgy gondolod, hogy csak a terméketlenségi kezelés jelenthet előrelépést az ügyben és 30 feletti a testtömegindexed, először mindenképpen szabadulj meg a súlyfeleslegtől és változtass életmódot. Kezelésre talán már nem is lesz szükség, ha a felesleges kilóktól megszabadulsz.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*