Háton fekve magas csípőemelést végez egy fiatal, csinos lány.

Manapság rengeteg embernél napirendi pont a súlyfelesleg leadása. Ennek oka részben az elhízottsággal járó veszélyek felismerése. Másrészt sokan nem elég kitartóak a fogyókúra során, ezért nehezen szabadulnak meg a felesleges kilóktól. Hazánk lakosságának mintegy kétharmada túlsúlyos vagy elhízott. Az elhízottság mértékének meghatározására a BMI, vagyis a testtömegindex szolgál, amely az egyén súlyát veszi figyelembe a magasságához mérten. Túlsúlyosnak az számít, akinél a BMI 25 feletti értéket mutat. Alapvetően nem a szervezetben felgyülemlett zsírt méri, de ez a legtöbb egészségügyi szervezet által elismert módszer az elhízottság meghatározását illetően. Kóros elhízottság esetén olyan sok zsírt raktároz a szervezet, hogy az egész testre, és így az ember általános egészségi állapotára is kihat. Világszerte évente mintegy 2,8 millió halálos áldozatot követel a túlsúly és a kóros elhízottság, kezelése pedig dollármilliókban kifejezhető veszteséget okoz a világgazdaságnak, hiszen az arra fordított idő minden ellátásra szoruló esetén termeléskiesést jelent.

A kóros elhízottságnak számos oka van, érdemes először ezeket megvizsgálni, mielőtt részleteznénk, hogyan lehet csökkenteni a fenék méretét. A fejlett társadalmakban olyan nagy a nyomás az aktív lakosságon, hogy az embereknek nincs idejük bevásárolni és főzni. A gyorséttermi láncok egységeiben történő étkezés ezért szinte az egyetlen lehetőség. Nem csoda, hogy az utóbbi időben gomba módjára elszaporodtak a növekvő keresletet kielégítése miatt. Ugyan történtek erőfeszítések a felhasznált zsírmennyiség csökkentésére, a gyorséttermi láncok kínálata azonban továbbra is kalóriadús, és bizonyos esetekben egyetlen fogás kalóriatartalma meghaladja a szükséges napi bevitelt. Manapság gyakori látvány, hogy egész családok fogyasztják reggelijüket, ebédjüket vagy vacsorájukat gyorséttermekben.

Az időhiány természetesen mozgáshiánnyal is jár, mindez együtt szükségszerűen elhízáshoz vezet. Genetikai eredetű is lehet természetesen az elhízás, ilyen esetben a szervezet az anyagcsere során kevés kalóriát éget el, ezért a zsír felhalmozódik. Ha ennek tetejében az egyén még gyorséttermi ételt is fogyaszt, az eredmény egyértelmű.

Az elhízottság egyenes következményeként zsírpárnák alakulnak ki a fenéktájékon. Sokan szeretnének megszabadulni tőlük, ezért kimondottan erre a testrészre összpontosítanak. Több módon elérhető a kívánt eredmény.

A rendszeres edzés mindenképpen hatásos. Egyszerű gyakorlatokkal elérhető a fenékméret csökkenése. Sokat segít például a tempós gyaloglás. Hozzászoktunk, hogy mindenhová autóval megyünk, de kisebb távolságokat nagyon is meg lehet tenni gyalog, melynek megvan az az előnye, hogy közben zsírt égetünk, ami a csípő és a fenék tájékán látványos javulást eredményez. Kocogással és célzott fenékgyakorlatokkal is elérhető a kívánt eredmény.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*