A szájhigiénia eszközei: fogkefe, fogkrém, fogselyem és szájvíz.

A szájhigiénia ma már egyre inkább előtérbe kerül. Az emberek többségének igenis fontos, hogy rendszeresen, jó minőségű termékekkel ápolja fogait, száját. Szerencsére kisgyermekek részére is sok fog- és szájápolási termék található már az üzletek polcain, így ők is idejében elsajátíthatják a helyes fogápolás lépéseit. Sajnos azonban még ma is vannak olyan emberek, akik nem töltenek elegendő időt a szájápolással, a fogaik kezeletlenek, a szájuk pedig kellemetlen illatot áraszt magából. Ezek az emberek valószínűleg azt a tábort képviselik, akik azt állítják, hogy nincs elegendő idejük a fogaik és a szájuk ápolására, hiszen ezeregy más dolguk van minden egyes nap. Igen, a szájápolás időigényes tevékenység, mert hiszen fogmosás előtt érdemes a fogak közül az ételmaradékokat fogselyem segítségével kiszedegetni, majd ezt egy alapos fogmosás követi. Valakinek az is fontos, hogy a nyelvét megtisztítsa a rárakódott lepedéktől, így még nyelvkaparót is használ, amelyet egy tüzetes szájvizes öblögetés követ, amely egyben le is zárja a mindennapos fog- és szájápolási rituálét.

A fogorvosok nagy része egyetért abban, hogy a megfelelő szájhigiéniához nem szükséges más, csak egy jól megválasztott fogkefe és fogkrém, illetve a fogak megtisztításnak helyes technikáját kell csak elsajátítani. Viszont ahhoz, hogy szájhigiéniánk tökéletes legyen, nem árt szájvizet is használni, hiszen fogmosással a lepedéknek csak egy részét távolítjuk el. A szájvíz azonban megoldja ezt a problémánkat, sőt emellett a fogínybetegségeket és a fogínyvérzést is megelőzhetjük a segítségével, és a szánkban tanyázó baktériumok elszaporodásának is elejét vehetjük. A szájvíz friss leheletet biztosít és csökkenti a szánkban kialakuló gyulladásokat. A szájvízzel történő öblögetés nem váltja ki a fogmosást, sőt csak alapos fogmosást követően alkalmazzuk. Fogmosás után egy-két percig szükséges szájvízzel öblögetni, de gargalizálni is lehet vele, hiszen egyes szájvizek a torkot is fertőtlenítik és a torokgyulladás kellemetlen tüneteit is csökkentik.

Egyesek azért nem használnak szájvizet, mert túl erősnek érzik azt, és zavarja őket a szájvízzel történő öblögetést követően az égő, csípő, kaparó érzés a torokban és a szájüregben. Szerencsére azonban egyes gyógynövények is alkalmasak a szájüreg fertőtlenítésére. Mi magunk is készíthetünk szájvizet, csak némi időre és egy-két gyógynövényre van hozzá szükség. A zsálya és a kakukkfű antiszeptikus hatással rendelkezik, amelyek nemcsak a szájüreg és az íny gyulladásait képesek megszüntetni, de fertőtlenítik is a szánkat. A gyógynövényes szájvízbe tehetünk még körömvirágot is, amely antibakteriális és fertőtlenítő hatásokkal bír.

Hogyan készítsünk gyógynövényes szájvizet? Egy edénybe tegyél 1-1 teáskanálnyi kakukkfüvet, orvosi zsályát és körömvirágot, majd forrázd le 2 dl vízzel. Hagyd állni 10-15 percig, majd szűrd le. Öntsd át egy kisebb üvegbe. Csepegtethetsz bele belsőleg is használatos illóolajat, ez lehet például eukaliptusz vagy mentol. Tárold hűtőben. Ezzel a szájvízzel gargalizálhatsz is, és még a fogkefédet is fertőtlenítheted benne.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*