Edzőteremben piros trikós férfi súlyt emel, mellette fitneszgépeken edzenek.

A szálkásítás azt jelenti, hogy a testzsírszázalékot csökkented, mindemellett az izomzat tömege mit sem változik. Ehhez azonban megfelelő koncepciót szükséges kialakítanod, már ami az étkezést jelenti, ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy mikor, mit és mennyi táplálékot veszel magadhoz. Emellett persze fontos a rendszeres edzés, a sok mozgás, és részesítsd előnyben a súlyemelő gyakorlatokat.

Mi az alapja a szálkásító étrendnek? Zsír, szénhidrát és fehérje. Az utóbbi talán az egyik legfontosabb, hiszen az izmok fehérjékből és vízből állnak. Fontos fehérjeforrások: tojás, hal, tofu és hús. A szénhidrát is létfontosságú, hiszen szervezetünk energiaforrásainak számítanak. Szénhidrátra szükséged lehet izomépítésnél, aerobik gyakorlatoknál, de akkor is, ha súlyokkal hajtod végre az edzésprogramodat. Arra ügyelj, hogy ne gyorsan felszívódó szénhidrátokat fogyassz, hiszen ezek az inzulinszintedet nagyon gyorsan és nagyon nagy mértékben képesek megemelni.

Étrended harmadik alkotóelemének a zsírok kellenek, hogy legyenek, de nem mindegy, hogy milyen zsírt veszel magadhoz. Minél messzebbre kerüld el a hidrogénezett zsírokat, amelyek transz-zsírsavakat tartalmaznak, helyette az esszenciális zsírsavakat részesítsd előnyben. Ezek közül a két legfontosabb az omega-3 és az omega-6 zsírsav. Ezek a zsírsavak fontos szerepet játszanak a szervezet energiatermelésében, részt vesznek a vérben történő oxigénszállításban, a sejtek közötti kommunikációban és még a sejtosztódásban is. Lényeges, hogy az esszenciális zsírsavakat is csak kis mennyiségben fogyaszd, és válaszd szét azokat a szénhidrátoktól.

A szálkásításhoz elengedhetetlen a kellő mennyiségű vízfogyasztás is. Ez napi 2-2,5 litert takar. Edzés közben sem feledkezhetsz meg a folyadék pótlásáról, legalább húszpercenként igyál egy keveset. A víz csökkenti az étvágyat, és az anyagcserédet is pillanatok alatt felpörgeti.

Szálkásítás nem létezik mozgás nélkül. Amennyiben súlyzós és aerob edzést is végzel, akkor ügyelj arra, hogy először a súlyokat emelgesd, és csak aztán pattanj bringára, fuss vagy kocogj. Hogy miért? Nos, a súlyzókkal végzett gyakorlatok során tested szénhidrátkészlete jelentősen megcsappan, vagyis amikor az aerob edzésed következik, akkor a szervezetednek ismét energiára lesz szüksége, de ezt már a zsírraktárból fogja magának megszerezni.

Arra figyelj, hogy ne sanyargasd magad, amikor szálkásításba kezdesz, vagyis ne koplalj, hiszen ezzel csak a súlyod fog megcsappanni, aminek a szálkásításhoz az égvilágon semmi, de semmi köze nincsen.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*