Bemelegítést végző pár edzés előtt kinn a szabadban.

Az edzés három komponensből tevődik össze. Először is be kell melegítened, majd következik maga az edzés, végül a nyújtás és a lazítás zárja a sort. Edzésprogramodtól ne várj el eredményeket, ha ebből a hármasból valamelyiket is kihagyod.

A bemelegítésre mindig szánj körülbelül 10-15 percet! Ebben a negyedórában tested és szellemed mintegy ráhangolódik az edzésre. Először a lelkedet kell átprogramoznod, hiszen az edzéssel egy egészen más tevékenységet fogsz végezni, mint a nap korábbi részében. A testedet pedig azért készítsd fel a sportra, hogy elkerüld a lehetséges sérüléseket.

A bemelegítéssel fokozhatod a keringésedet. Ezt elérheted futással, szökkenésekkel, térd- és sarokhúzással. Majd a nyakadat, könyöködet, csípődet, törzsedet, bokádat, vállízületedet készíted fel az edzésre, mégpedig körzésekkel, hajlításokkal, forgatásokkal. A láb, a has, a kar, a váll, a mell és a hát izomcsoportjaira kiható erőteljes nyújtásokkal pedig be is fejeződhet tested edzésre hangolása. A bemelegítést guggolásokkal is kiegészítheted.

Az edzést követően, akármilyen fáradt is vagy, soha ne felejts el nyújtani és lazítani! A nyújtással elkerülheted az izomlázat és a sérüléseket. Nyújtás hatására hajlékonyabbá, mozgékonyabbá válsz, izmaid szinte felfrissülnek, hiszen fokozódik a vérellátásuk, az oxigénfelvételük, és a sejtek közötti anyagcsere is felélénkül. A nyújtás olyan lényeges szerepet tölt be az edzésedben, mint a mondat végén a pont. Ezzel a művelettel kellőképpen lezárod a testmozgást, éppen ezért fontos, hogy lassan, egyenletesen végezd, és ügyelj arra, hogy izmaid lazítása soha se okozzon fájdalmat. Az izomlazítás szellemedre is jótékony hatással van, hiszen nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb lélekkel ajándékoz meg.

A lazítás során kényelmes pozícióban feküdj le a padlóra, majd minden izmodat lazítsd el. Maradj így néhány percig, közben figyelj arra, hogy a légzésed egyenletes legyen.

Nyújtásnál minden izomcsoport alaposan nyújts meg, de a hirtelen mozdulatoktól óvakodj. A statikus nyújtás technikáját kell alkalmaznod úgy, hogy a nyújtó fázist legalább 15 másodpercig kitartod. Ügyelj arra, hogy egyetlen testrészt se hagyj ki nyújtás során. Mely testrészeidet tudod megmozgatni ezzel a mozgással? A vádlit, a combfeszítő, combhajlító, combközelítő és combtávolító izmokat, illetve a farizmokat. Nyújtásnál nem kerülheted el a csípő izmait, a hátizmokat, de a has és a törzs izomzatát sem. Nyújtás során koncentrálj a csuklyásizmokra, a mellizmokra, a vállaidra, a nyakadra és a tricepszre is.

Amennyiben gyakran végzel izomerősítést vagy bármilyen aerob testmozgást, ne hagyd ki a bemelegítést, az izomlazító és nyújtó gyakorlatokat, hogy javuljon a mozgásod minősége, hogy elkerüld a sérüléseket, és hogy izmaid képesek legyenek a regenerációra.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*