Kisebb salátástálat tart maga előtt, abból falatozva egy hölgy.

Természetesen nem csupán a hölgyeknek kell egészséges életmódot folytatni, de a változókor sok mindent megváltoztat, így sokkal körültekintőbbnek kell lenniük és alaposan fel kell készülniük.

Az első és nagyon fontos szabály, hogy egészségesen kell táplálkozni és ügyelni szükséges a kalóriabevitelre. Lehet, hogy egyetlenegy kalóriával sem eszünk többet ötvenévesen, de azt tudnia kell minden nőnek, hogy a változókorban az anyagcsere csigalassúsággal vánszorog, így ha nem csökkentjük a kalóriabevitelt, akkor hiába nem eszünk sokat, a szervezetünk akkor is raktározni fogja a zsírt, vagyis könnyedén elhízhatunk. Ha drasztikusan lecsökkentjük a kalóriabevitelt, akkor lesoványodunk. Nemcsak a zsírtömegből veszítünk, hanem az izomzatból is. Márpedig idősebb korunkban alapból nagy gond, hogy az izmaink csak fogynak, többek között ezért is nagyon fontos, hogy rendszeresen súlyzós gyakorlatokat is végezzünk.

A szervezetünknek tápanyagokra is szüksége van, hogy egészségesen működjön. A hölgyeknek a változó kor előtt és alatt érdemes az orvosukkal konzultálni, hogy milyen tápanyagokból szorulnak kiegészítésre, hogy megelőzzék a csontritkulást, illetve az egyéb egészségügyi panaszokat. Vannak olyan személyek, akik évtizedek óta egészségesen táplálkoznak, így az orvos nem biztos, hogy bármilyen táplálékkiegészítő szedését javasolja. Viszont ha valakinek valamilyen betegsége van, akkor ez indokolttá teheti egyes vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek pótlását.

Az egészséges táplálkozás és a megfelelő tápanyagbevitel mellett a rendszeres mozgás is nagyon lényeges. A testmozgás nemcsak testileg tesz bennünket egészségességé, de a lelkünket is rendbe rakja. Biztos voltál már olyan helyzetben, amikor napokig nem tudtál lejutni az edzőterembe. Ugye, érezted, hogy mennyire frusztrált és feszült vagy? És amikor végre mozoghattál egy kicsit, úgy érezted, mintha kicseréltek volna. Nos, ilyen pozitív hatása van a testmozgásnak.

Testünk hidratálása is fontos. Egy felnőtt embernek akár 2-3 liter folyadékra is szüksége lehet, hogy hidratált maradjon. Sokszor kapunk téves üzenetet az agyunktól, és akkor is eszünk, amikor csak szomjasak vagyunk. Ha naponta legalább 5-6 adag ételt veszel magadhoz, akkor biztos, hogy nem fogsz nassolnivaló után nyúlni, amikor csak szomjas vagy.

Kerüld a feldolgozott élelmiszereket, mert ezek sok tartósítószert és telített zsírt tartalmaznak, amelyek nem lehetnek a barátaink. Ügyelj a cukorfogyasztásra! Ne csak a ténylegesen bevitt cukrot vedd be a számításaidba, hanem nézd meg, hogy egy-egy csomagolt élelmiszer mennyi rejtett cukrot tartalmaz. Többek között ezért se fogyassz sok feldolgozott táplálékot.

A fehérjefogyasztásra is ügyelj, ugyanis ezek segítséget nyújtanak az izomépítésben. Márpedig ahogy idősödsz, úgy egyre kevesebb izomzattal fogsz rendelkezni, kivéve ha ügyelsz a fehérjebevitelre és nem hanyagolod el az edzéseket.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*