Sziklamászó teljes felszerelésben, biztosítókötéllel biztosítva egy szikla oldalán.

A sziklamászás egy kiváló sport lehet az adrenalinfüggők számára. Ezek az emberek keresik az állandó kihívásokat, imádnak új dolgokat kipróbálni, nem utolsó sorban nagyon szeretik a kalandokat és szeretnek új emberekkel is megismerkedni. Nos, a sziklamászás erre egy kiváló lehetőség.

A sziklamászás egy szabadidős tevékenység, amely az 1980-as évektől kezdve vált nagyon népszerűvé. Eleinte csak a hivatásos sziklamászók körében örvendett nagy népszerűségnek, majd egyre több civil is kipróbálta és megszerette ezt a sportot.

De ki képes arra, hogy ezt a sportot űzze? Szinte bárki. A kezdő szintet gyerekeknek ajánlják, illetve azoknak az időseknek, akik kedvet éreznek ehhez a sporthoz, illetve akiknek megvannak azok a képességeik és fizikai erőnlétük, hogy sziklát másszanak. Volt már példa arra is, hogy 5 évesnél fiatalabb gyermek és 80 évesnél idősebb személy is kipróbálta a testmozgásnak ezt a formáját.

Ahhoz, hogy kiváló sziklamászó váljon belőled, fizikailag alkalmasnak kell lenned, vagyis lényeges, hogy legyen benned némi erő, jó legyen a lábmunkád és mentálisan is felkészültnek és erősnek kell lenned, hogy ezt a sportot űzhesd.

A mászás rengeteg izomcsoportodat meg fogja dolgoztatni mind a felső, mind az alsó végtagjaidban. De ennek a sportnak a hatására nem csupán az izomerőd és az állóképességed, hanem a mozgékonyságod és a hajlékonyságod is növekedni fog.

Ez a sport az ügyességet is fejleszti, hiszen a mászás sok-sok türelmet, tervezést és elemzést is igényel. Ezen kívül a koncentrációs képességet és a problémamegoldást is fejleszteni tudja. Minél több helyet tudsz meghódítani, vagyis minél ügyesebb leszel a sziklamászásban, annál inkább fejlődni fog az önbizalmad is, amelynek a mindennapi életben is hasznát fogod venni. Mindezeken kívül a szociális készséged és az empátiád is fejlődik, hiszen a mászás során sok új emberrel ismerkedhetsz meg, és a sziklamászás igényli is, hogy más emberekkel toleráns és emberséges legyél.

Kutatások igazolják, hogy a sziklamászás csökkenti a depresszió tüneteit. Hiszen a sport növeli az önbecsülést és az önuralmat, ami csökkenti a negatív hangulatot, ezen kívül a sziklamászás újabb és újabb kihívást jelent ezen emberek számára, amiért érdemesnek gondolják, hogy nap mint felkeljenek az ágyból és legyűrjék a negatív érzéseiket. Egy 41 éves, amerikai férfi arról számolt be, hogy korábbi életét gyakran uralta a depresszió, de a sziklamászás kirángatta a legmélyebb gödörből. Hiszen sziklamászás közben egész egyszerűen nem volt ideje magával, az érzéseivel foglalkozni, ilyenkor csak és kizárólag a pontosan megtervezett lépések kötötték le minden figyelmét, ami szinte felszabadította őt az alattomos betegség rabsága alól.

Felteheted magadban a kérdést, hogy biztonságos-e a sziklamászás. Nos, ha betartod a szabályokat és van benned némi alázat és egy kevés félelem, akkor mindenképpen igennel lehet erre a kérdésre válaszolni. Német kutatók szerint a sziklamászás nem veszélyesebb sport, mint a vitorlázás, a kosárlabdázás vagy éppen a labdarúgás.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*