Kövérkés, molett nő fehérneműben hátulról fotózva, aki háta mögé egy krémes muffint dug.

A vitaminhiány nemcsak különféle betegségeket képes produkálni, de elhízáshoz is vezethet. Vitaminhiány kialakulhat a nem változatos táplálkozás, az alultápláltság, a különféle betegségek miatt, mint például cukor-, vese- és májbetegség. A túlzásba vitt fogyókúra, a terhesség és a szoptatás, az alkoholfogyasztás, a dohányzás, a műtétek, a szervezetet ért stresszhatások, fertőzések és traumák is okozhatnak vitaminhiányos állapotot, de felszívódási zavarok miatt is lehet kevés vitamin a szervezetünkben. Felszívódási zavar kialakulhat, ha valakinek bélrendszeri gyulladása van, vagy felborul a bélflóra egyensúlya, illetve születhet is felszívódási zavarokkal.

Egyes vitaminok hiánya eleve okozhat gyomor- és bélrendszeri problémákat, illetve emésztési zavarokat. Ha kevés B1-vitamin van a szerveztünkben, akkor székrekedéssel küszködhetünk, a B5-vitamin-hiány étvágytalanságot okoz. Ha nem jutunk elegendő B9-vitaminhoz, akkor emésztőszervi rendellenességek alakulhatnak ki, a B12-vitamin hiánya pedig hasmenést indukálhat, rossz emésztést a kevés C-vitamin gerjeszthet.

Egy kutatásba majdnem húszezer felnőttet vontak be. A vizsgálatok során megállapításra került, hogy szinte minden elhízott személy vitaminhiánnyal küzd. A kutatás hét esztendőn keresztül tartott, és a vizsgálatot végző személyek azt konstatálták, hogy a súlyfelesleggel küzdő kísérleti alanyok szervezetében mintegy 10-15 százalékkal kevesebb mikrotápanyag van, mint a normál testsúllyal rendelkező egyének szervezetében. Legfőképpen az A-, C-, D- és az E-vitamin-szint, illetve a magnézium- és kalciumszint volt a szervezetükben a kelleténél jóval alacsonyabb.

Dr. Bruce Nathan Ames amerikai biokémikus is végzett a vitaminhiány és az elhízás közötti összefüggés elemzésére irányuló vizsgálatot. A kutatásba bevont elhízott személyeknek egy bizonyos ideig multivitamin-készítményt és ásványi anyagokat tartalmazó tablettát kellett szedniük. Ennek hatására hamarosan a testsúlyuk is csökkenni kezdett. Dr. Bruce tehát szoros összefüggést vélt felfedezni az elhízás és a vitaminok, illetve ásványi anyagok hiánya között. A szakember másik megállapítása, hogy a vitaminhiány azért is okolható a gyarapodó kilókért, mivel folyamatos éhségérzetet indukál. Az éhes személy célja pedig az, hogy minél hamarabb jóllakjon. Az üzletekben vásárolható ételek nagy része viszont csekély mennyiségben tartalmaz csak vitaminokat és ásványi anyagokat, így rövid időn belül ismét megéhezünk. Dr. Bruce meglátása szerint tehát a szervezetünk vitamin- és ásványianyag-készlete határozza meg, hogy a bevitt táplálék elraktározódik-e, ami egyértelműen elhízást okoz, vagy pedig sikerül a kalóriák elégetése, és akkor normál, átlagos testsúlyúak maradhatunk.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*