Négyrétegű Rainbow smoothie, mellette a hozzávalók: eper, fejes saláta, áfonya és mandula.

Ahhoz, hogy az immunrendszerünk erős maradjon, táplálnunk szükséges, hiszen csak ebben az esetben lesz képes önmaga gyógyítására, regenerációjára. Ha immunrendszerünk meggyengül, akkor számtalan betegség és egészségügyi probléma fenyegethet bennünket. Elkaphatunk különféle fertőzéseket, különféle kórokozók keseríthetik meg az életünket, de szervezetünk védelmi vonalának meggyengülése hajlamossá tehet bennünket az allergiára, az autoimmun betegségekre, és szervezetünkben különféle daganatok is kialakulhatnak. Immunrendszerünk egyik legnagyobb ellensége a stressz, ami mai rohanó világunkban egyáltalán nem ismeretlen fogalom. A másik nagy haragosa a nem megfelelő táplálkozás.

Szervezetünk akkor képes egészségesen működni, ha megfelelő mennyiségű vitaminhoz, ásványi anyaghoz, rostokhoz jut hozzá. A kalóriában és zsírban dús táplálékok legyengítik szervezetünk védekezőképességét, és ez nagyon sok betegségnek kedvezhet. Több kutatás szerint a tápanyagban gazdag táplálkozás nem csupán az immunrendszer védelmét képes ellátni, hanem jelentősen lecsökkenti az öregedési folyamatokat is. Milyen gyümölcsöket és zöldségféléket érdemes fogyasztani? A piros bogyós gyümölcsöket, a citrusféléket, a zöld leveles zöldségeket mindenképpen érdemes az étrendünkbe beiktatni és mindennap fogyasztani. Értékes tápanyagokat tartalmaz például a karalábé, a zeller, a torma, a fokhagyma, a karfiol, a gyömbér, a paprika, a cékla vagy a szeder.

Az ellenálló képességet fokozó étrend részét képezi a sok-sok rostfogyasztás, amely benne van a zöldségekben és gyümölcsökben, de rostban gazdagok a hüvelyesek és a teljes kiőrlésű gabonák is. Az omega-3 zsírsav szintén fontos lenne immunrendszerünk számára. Ennek bevitelét a halfogyasztással oldhatjuk meg.

Egyes gyógynövények is segítik és támogatják immunrendszerünk működését. Egyik ilyen nagyszerű gyógynövényünk a bíbor kasvirág, de a tőzegáfonyának is immunstimuláló hatása van. Manapság sokan fogyasztanak algát, kiváltképpen a spirulinát, amely szintén képes megtámogatni immunrendszerünk működését.

Szervezetünk védelmi vonalának vitaminokra is szüksége van. Talán a két legfontosabb a C-és a D-vitamin. A C-vitamin egy kitűnő antioxidáns, amely szerepet játszik egyes megbetegedések kialakulásának megelőzésében. Ha mégis elkapunk valamilyen fertőzést vagy náthásak leszünk, de emellett pótoljuk szervezetünk C-vitamin-szükségletét, akkor a betegség időtartama le is rövidülhet. A D-vitamin szerepet játszik egyes daganatos megbetegedések kialakulásának megelőzésében, az immunrendszer védelmében, de erre a vitaminra szükségünk van, hogy izmaink megfelelően működjenek, illetve szerepe van a vérképzésben és a sejtosztódásban is.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*