Dió egészben és megtörve.

Tudtad, hogy az étrended közvetlenül hatással van az agy erejére és a fókuszra? Ha egészségesen táplálkozol, mentálisan produktív lehetsz és még a szorongást, illetve a depressziót is jobban le tudod küzdeni. Tudnod kell, hogy egyes táplálékok a magas tápanyagtartalmuknál fogva segítséget nyújthatnak az agysejtek védelmében.

Most olyan táplálékok következnek, amelyek jó hatással vannak az agy működésére. Az olívaolaj a mediterrán étrend része, és mivel egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, így hozzájárul az agy egészségéhez. Az olívaolaj fenolos vegyületei hozzájárulnak az antioxidáns védelemhez, emellett K- és E-vitamint tartalmaz, amelyek lehetővé teszik a mentális hanyatlás megelőzését. Az olívaolaj megnöveli az agyi eredetű neurotranszmitter faktor szintjét. Ennek magas szintje fontos a depresszió és a stressz okozta hatások ellensúlyozásához.

Az E-vitamin is egy kitűnő antioxidáns, amely megakadályozza vagy lelassítja a kognitív hanyatlást. E-vitaminban gazdag táplálékok: avokádó, zöldségek, diófélék, magvak.

A kurkuma több mint 100 értékes vegyületet tartalmaz. Néhány ilyen vegyület neuroprotektív, antioxidáns és gyulladásgátló hatásokkal rendelkezik. Valójában a kurkumának egy esszenciális antidepresszáns hatása van. A kurkuma szignifikáns előnyökkel jár az antidepresszánsokkal szemben, mert biztonságos a használata és nincsenek mellékhatásai. Indiában az időseknek van – akiknek az étrendje rendszeresen tartalmazza a kurkumát – a legalacsonyabb Alzheimer-mutatói a világon.

A dió közvetlen hatással van az agyi erőre. A kutatások azt mutatják, hogy a dió egy polifenolt tartalmaz, amely erős gyulladásgátló és antioxidáns tulajdonságot hordoz, amelyek segítenek az agyi gyulladás enyhítésében. Naponta legalább egy marék diót kell ahhoz elfogyasztani, hogy érzékeljük a pozitív hatásait.

A tojás egy nagyon egészséges táplálék, különösen a nők számára. Az enyhe kognitív hanyatlással diagnosztizált időskorú nők körében végzett kutatások szerint a B6- és a B12-vitamin, valamint a folsav bevitele megállította az agy zsugorodásának a folyamatát.

A B-vitaminok létfontosságú agykémiai prekurzorokat alkotnak, beleértve a szerotonint és a dopamint. Ennek eredményeképpen a B-vitaminok a javuló mentális funkciókhoz kapcsolódnak.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*