Fehér köpenyes orvos tartja kezei között egy csecsemő fejét.

Kutatások igazolják, hogy a fogamzás előtti és a terhesség alatti megfelelő táplálkozás segít megelőzni a születési rendellenességeket. A születési rendellenességek egyes esetekben a születéskor válnak nyilvánvalóvá. Ezek a születéskor megjelenő strukturális vagy funkcionális rendellenességek fizikai vagy szellemi fogyatékosságot eredményeznek, melyek akár a csecsemő halálához is vezethetnek. Azonban ezek az egészségügyi gondok megelőzhetővé válnak, amennyiben az anya táplálkozása megfelelő és a kismama étrend-kiegészítőket is szed már a fogamzás előtt, illetve a terhessége ideje alatt.

Kutatások igazolják, hogy amennyiben az anya nem fogyaszt elegendő folsavban gazdag táplálékot a várandóssága ideje alatt, úgy a csecsemőnél idegcső-záródási rendellenesség alakulhat ki. Ez a probléma idegkárosodást és a lábak bénulását okozza. Ezek a csecsemők nem is élnek sokáig vagy eleve halva születnek, hiszen az agyuk nagy része is megáll a fejlődésben.

A szakértők azt tanácsolják, hogy a folsavban gazdag táplálkozásra legfőképpen a terhesség előtt és az első trimeszterben kell kiemelt figyelmet fordítani. Azt, hogy kinek mennyi folsavra van szüksége, minden esetben a nőgyásszal kell megbeszélni. Folsavban gazdag táplálékok többek között a zöld leveles zöldségek, a bab, a borsó, a narancslé, a brokkoli, a spárga, a csicseriborsó, a napraforgó, a lencse.

Egy másik nagyon fontos vitamin a B12-vitamin, amely szintén nagyon fontos az idegcső-záródási rendellenességek kivédésére. A B12-vitamin forrásai: a tejtermékek, a szardínia, a lazac, a tőkehús, a tonhal, a bárány, a garnélarák, a marhahús, a joghurt és a tej. Csakúgy, mint a folsav esetében, a B12-vitamin-igényt is elsősorban a fogamzás előtt és a terhesség első trimeszterében szükséges kielégíteni. Általában azoknál a nőknél alacsony a B12-vitamin szintje, akiknek valamilyen bélrendszeri problémájuk van, mert ez megakadályozza ennek a vitaminnak a felszívódását. Továbbá azoknak, akik semmilyen húst, tojást vagy tejterméket nem fogyasztanak.

A nem kielégítő táplálkozást folytató nők is nagy veszélynek teszik ki a magzatukat, hiszen így a magzat nem jut elegendő tápanyaghoz, amely pedig a fejlődését szolgálná. Azok a nők, akik nem visznek be elegendő riboflavint (B2-vitamin) és niacint (B3-vitamin) a szervezetükbe és az étrendjükben sok telített zsír szerepel, megvan rá az esély, hogy a baba szívbetegséggel jön a világra. B2-vitamin-források: máj, zöld leveles zöldségek. B3-vitaminban gazdag táplálékok: csirke, hal, máj, teljes kiőrlésű gabonák, diófélék.

A terhesség alatti rossz táplálkozás gyomor- és bélrendszeri problémákat, emésztési panaszokat okozhat a megszületett csecsemőnél. De a nem megfelelő mennyiségű fehérje- és cinkbevitel is okozhat ilyen gondokat. Sőt a kismama alacsony testtömegindexe is hasonló problémákat okozhat.

Bízom benne, hogy nem kell elmagyaráznom, miért árt a babának a dohányzás és az alkoholfogyasztás. Azok a csecsemők, akiknek az édesanyja alkoholt fogyasztott a terhesség alatt, minden valószínűség szerint magzati alkohol szindrómától fognak szenvedni. Nem jobb a helyzet a cigarettázó kismamáknál sem, hiszen az újszülött szörnyű kínokat él át, ha a születését követően már nem juthat nikotinhoz. Ennek eredménye lesz a szűnni nem akaró sírás. És természetesen ezek a babák betegen is születhetnek. Ezért aki gyermeket szeretne, már a baba születése előtt legalább egy-két évvel szokjon le a dohányzásról, hogy a szervezete kitisztuljon. Természetesen az volna a legjobb, ha nemcsak a várandós nők, hanem senki sem dohányozna.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*