Uszodában gyorsúszás kartempóját látjuk a fodrozódó vízben.

Az úszást sohasem késő elkezdeni. Úszhatsz ha fiatal, ha idős vagy, ha a gyermeket vársz, ha túlsúlyos vagy, ha jókedved van, ha a szomorúságodtól szeretnél megszabadulni, ha jó kondícióba akarsz kerülni. Ez a sport az ízületeket, a gerincoszlopot és a csontozatot is képes tehermentesíteni, így azok is űzhetik, akiknek a mozgás egyébként fájdalmat okozna.

Az úszás egy aerob mozgásforma, melynek technikáját nagyon könnyen megtanulhatod. Ez egy olyan sport, amely nagyon jót tesz a lelkednek és testi egészségednek, de emellett nagyon jó relaxációs lehetőség is, hiszen hihetetlen, mennyi energiával képes feltöltetni.

Az úszás nem csupán az izmaidat mozgatja és dolgoztatja meg, hanem a légzésedet is képes szabályozni. Minek köszönhetően? A ritmusos tempózással, a vízfelszín alatti mozgással majd felszínére bukkanással és mindeközben a lélegzetvétel váltakozásával a légzőszerved folyamatosan edzésben van. Úszás hatására megnő a tüdő kapacitása, és így sokkal nagyobbakat és mélyebbeket vagyunk képesek lélegezni. Az izmaidra pedig nagyon nagy szükség van tempózás közben, hiszen ahhoz, hogy ne süllyedj el a vízben, hanem lebegni tudj benne, jó izomtónusra van szükség. Meg persze arra is, hogy a tartóizmok folyamatosan dolgozzanak. Az úszás leginkább a vállak, a csípő és a térd izmait dolgoztatja meg. Talán ezért is tartozik az úszás az állóképességi sportok közé. Emellett növeli a mozgékonyságot, és a vízben végzett gyakorlatokkal, mozdulatsorokkal nem kevés kalóriát égethetünk el. Tehát az anyagcserére is kedvező hatást gyakorol.

Pozitív irányba befolyásolja a szív- és érrendszer működését, így javul a sejtek és szövetek oxigénellátása. Az úszás a gerincproblémákat is képes orvosolni, segít a testtartás javításában, ezért nemcsak rekreációs sportként, hanem rehabilitációs terápiaként is lehet rá tekinteni. Ez a sport az idegrendszert is megnyugtatja, hiszen leoldja rólunk a feszültséget, megszabadít lelki terheinktől, és egészségügyi problémáinkat is megszünteti.

Úszás előtt sosem szabad kihagyni a bemelegítést. Majd egy körülbelül 15-20 perces intenzív, megállás nélküli úszóedzés következik, amit egy 5 perces levezetéssel szükséges befejezni.

Az úszás nemcsak nyáron, hanem télen is remek választás, ha sportolni szeretnénk, hiszen pozitív energiával tölt fel bennünket a borongós, hideg hétköznapokon. Segítségével a téli időszakra jellemző folyamatosan jelen lévő ólmos fáradtságot és álmosságot is könnyedén elűzheted az életedből.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*