Tükörben nézi egy fiatal nő a szeme alatti sötét karikákat.

Bizonyára veled is előfordult már, hogy belenéztél a tükörbe és egy zombi tekintett vissza rád a szemed alatti sötét, már-már fekete karikáknak köszönhetően. A nőket ez a jelenség jobban megviseli, hiszen a karikás szem nagyon nyúzottá és öregessé varázsolja az arcukat, igaz, sminkkel sokat lehet javítani a kialakult helyzeten. Viszont a férfiaknak még az a lehetőségük sincs meg, hogy némi púderrel vagy korrektorral kicsit palástolják a szem alatti éjszínű foltokat. Azonban a sötét, kékes karikák nem csupán esztétikailag nem nyújtanak szép látványt, hanem valamilyen egészségügyi problémát is jelezhetnek, így nem árt, ha alaposan kivizsgáltatod magad. Persze a genetika is közrejátszhat ennek a problémának a kialakulásában, hiszen nem egyforma az emberek hajszálereinek áteresztőképessége, a bőr vastagsága, illetve a bőrben lévő festékanyag mennyisége. Ha a családban sok mindenkinek ugyanez a gondja, akkor valószínűleg örökölted a „karikás szem szindrómát”, amely ellen szinte semmit sem tehetsz, de legalább megnyugodhatsz, hogy nem vagy beteg.

A szem alatti fekete karikák előidézője lehet az állandó idegeskedés, a kimerültség vagy a túlságosan kevés alvás. A dohányzás is felelőssé tehető a karikák kialakulásáért, de a hormonális változások és az egész napos számítógépes munka is lehet ennek a problémának az előidézője. Nyilván ezek ellen van megoldás. Kevesebbet kell a számítógép előtt ülni, vagy legalábbis óránként alaposan meg kell tornáztatni a látószerveinket. A dohányzással fel kell hagyni, mert számtalan egészségügyi problémát generálhat. Törekedni kell a minőségi alvásra, illetve mindennap ugyanabban az időpontban kell lefeküdni és legalább nyolc órát szükséges aludni. Stresszkezelő technikákat kell elsajátítani, amely a pihentető alvást is elősegíti.

A szem alatti sötét karikák veseproblémákra is utalhatnak. Persze mielőtt gyorsan elkezdenéd magad diagnosztizálni, menj el szakorvoshoz és vizsgáltasd ki magad, mert nem mindegy, hogy felfáztál vagy folyadékhiányod van. Ez utóbbira jobb, ha mindennap odafigyelsz, mert a szervezet dehidratáltsága nagyon sok betegség előidézője lehet. A vashiány is oka lehet a sötét karikáknak, ezért nagyon fontos, hogy a probléma okát kell először megszüntetni.

Amennyiben nincs semmilyen szervi oka a problémának, akkor marad a fent említett életmódváltás. Addig, míg az új életed nem szünteti meg a csúnya karikákat, addig néhány szépészeti tanács jól jöhet. Helyezz a szemeidre két hideg teafiltert vagy két uborkaszeletet, amely segít eltüntetni a szemed alatti fekete foltokat. A zöld vagy a fekete tea filtere lehet a legjobb választás, főleg ha a kezelés előtt berakod azokat a fagyasztóba, illetve jéghideg, hűtőből kivett uborkaszeleteket teszel a lecsukott szemeidre, mivel ez segíti a szem alatti vérkeringés beindítását és még a szemeid alatti „táskákat” is segít eltüntetni.

A szem alatti részt, illetve annak környékét masszírozd E-vitamin-tartalmú olajjal, amely nagyon jót tesz a bőrödnek. A szőlőmagolaj például egy tökéletes választás, hiszen teli van antioxidánssal és remekül fokozza a helyi vérkeringést. A rozmaringolaj elősegíti a bőranyagcserét és fokozza a vérellátást. Az argánolaj kiváló bőrhidratáló, sejtmegújító, illetve remek öregedésgátló, amely azért is nagyon fontos, mivel a kor előrehaladtával a halványkék vagy szürkés karikák akár mélyfekete színbe is átmehetnek.

Az egészséges táplálkozással is sokat tehetsz annak érdekében, hogy ne érezd magad zombinak, illetve a mozgás is sokat segíthet a probléma felszámolásában, hiszen a tartós oxigénhiányos állapot is okozhatja a „monoklikat” a szemeid alatt.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*