Frissen facsart sárgarépalé pohárban és kancsóban, mellettük egy csokor répa.

„Az vagy, amit megeszel.” Ismerős ez a mondás? Nos, lehet benne némi igazság. Gondolj csak arra, hogy mennyivel frissebbnek és energikusabbnak érezheted magad, amikor zöldségeket és gyümölcsöket veszel magadhoz, szemben a nehéz és fűszeres ételekkel. Nyáron ehetsz olyan táplálékokat, amelyek segíthetnek kivédeni a nap káros sugarait is.

A karotinoidok olyan pigmentek, amelyek sok zöldségben és gyümölcsben megtalálhatók, ezek adják a színét ezeknek a táplálékoknak. A karotinoidok védelmet nyújtanak a túlzott napsugárzással szemben, vagyis segítenek megvédeni az emberi bőrt az UV-fény káros hatásaitól. A karotinoidok csoportjába tartozik a béta-karotin és a likopin, amelyek csökkentik bőrünk UV-fény-érzékenységét. A béta-karotin rendszeres fogyasztása legalább tíz héten keresztül bizonyítottan segíti a bőrt megóvni a leégéstől. A paradicsomban nagy mennyiségben előforduló likopinról kimutatták, hogy rendszeres fogyasztása napvédelmet biztosít a bőrnek.

A nap okozta bőrkárosodás omega-3 zsírsav bevitelével is csökkenhet. Az EPA nagy mennyiségű fogyasztása növeli a bőr toleranciáját a környezeti hatásokkal szemben.

Az E- és a C-vitaminok kitűnő antioxidánsok. Mindkét vitamin segít megóvni a bőrt az UV-sugárzás okozta károsodástól. Talán éppen ezért tesznek a legtöbb fényvédő krémbe ebből két antioxidáns vitaminból.

Tehát fogyassz sokféle színes zöldséget, gyümölcsöt és esszenciális zsírsavat, hogy biztosítsd az optimális napvédelmet a nyáron. Milyen „napvédő” élelmiszereket fogyaszthatsz még a fentieken kívül? Paradicsomot, görögdinnyét, sárgarépát, piros paprikát, édesburgonyát, sötétzöld leveles zöldségeket, zöld teát, kivit, szamócát, narancsot, olajos halakat, például lazacot, dióféléket és magvakat.

A citrusfélék magas C-vitamin-tartalommal bírnak. A C-vitamin hosszú távú bevitele E-vitaminnal kombinálva csökkentheti a leégés lehetőségét. A citrusfélék limonént is tartalmaznak, amely 34 százalékkal csökkenti a bőrrák kialakulásának kockázatát. A citrusfélék olyan antioxidánsokat is tartalmaznak, amelyek megvédik a sejteket a szabad gyökök okozta károktól, ami bőrrákhoz vezethet.

A gránátalma ellaginsavat tartalmaz, amely segít megvédeni a bőrt a napfény UV-A és UV-B sugarai által kiváltott sejtkárosodásától.

A vörös szőlőben olyan fitonutriensek találhatók, amelyek lassíthatják a bőrsejtekben a destruktív reaktív oxigénfajták képződését, amelyek napkárhoz, bőrrákhoz és sejtpusztuláshoz vezethetnek. A szőlőben olyan polifenolok is vannak, amelyek gátolják az UV-sugarak által okozott bőrrákot.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*