Sok kalciumot tartalmazó élelmiszerek: tej, tejtermékek, sajt, brokkoli, füge, olajos hal, kelkáposzta, kesudió, mandula, mák, mogyoró.

A kutatások arra mutatnak rá, hogy a kalciumhiányos táplálkozás elősegíti a testzsír felhalmozódását, így az elhízás veszélyének tesszük ki magunkat, hiszen a súlytöbblet metabolikus szindróma kialakulásához vezethet, ami nemcsak a cukorbetegséget, de a magas koleszterinszintet és a magas vérnyomást is magába foglalja.

A kalciumban gazdag táplálékok elősegítik a vérnyomás csökkenését, de a koleszterinszint és a vércukorszint is mérséklődik. A kalcium elősegíti azt is, hogy a csontjaink sokáig egészségesek maradjanak. Persze ehhez más tápanyagokra, például magnéziumra, K- és D-vitaminra is szükségünk van.

Hogyan segítheti tehát ez az ásványi anyag, vagyis a kalcium a fogyást? Először is megtámogatja a zsírégetést. Kutatások igazolják, hogy a kalcium fokozza a zsírégetést, mégpedig oly módon, hogy egy olyan enzim termelését segíti elő a szervezetben, amely a zsírsejtek létrejöttéért tehető felelőssé. A kalciumban gazdag táplálékok fogyasztása csökkentett kalóriabevitellel jelentősen megnöveli a lipidoxidációt, azaz elősegíti a zsírégető folyamatokat.

A kalciumkiegészítés ráadásul a hasi zsír égetését segíti elő elsősorban, ami azért nagyon hasznos, mivel a hasi zsír kialakulása okozza a legnagyobb egészségügyi kockázatokat. Többek között a metabolikus szindróma kialakulásáért tehető felelőssé. A metabolikus szindróma pedig megemeli a vérnyomást, a koleszterinszintet és a vércukorszintet, amelyek olyan krónikus betegségek kialakulásáért tehetők felelőssé, mint cukorbetegség vagy szív- és érrendszeri megbetegedések.

Természetesen a kalcium fogyasztását sem szabad túlzásba vinni, és magát az ásványi anyagot nem szabad fogyókúrás célokra felhasználni. Pusztán arra kell ügyelnünk, hogy rendszeresen mozogjunk, fogyasszunk kalciumban gazdag táplálékokat és odafigyeljünk a kalóriabevitelre.

A kutatók azt is megvizsgálták, hogy kalciumnak van-e valamilyen hatása az étvágyra. Arra a következtetésre jutottak, hogy a kalciumszegény táplálkozás megnöveli az étvágyat, és akkor is éhesek lehetünk, amikor valójában nem kellene annak lennünk. Tehát már csak azért is fontos lenne a kalciumszintet néhanapján megnézetni, hogy nem ennek a hiánya okozz-ea azt, hogy folyton éhesek vagyunk. Amennyiben igen, akkor pedig a súlygyarapodásért duplán is felelőssé tehető ez az ásványi anyag.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*