Edzőcipő, súlyzó, alma és vércukorszintmérő egymás mellett.

Sokan akkor vágnak bele a testépítésbe, amikor megtudják, hogy valamilyen betegségben szenvednek. Ha azonban valakinek valamilyen krónikus betegsége van, akkor feltétlenül konzultáljon kezelőorvosával ez ügyben. Most azonban olyan sportolási formákat sorakoztatok fel, amelyeket cukorbeteg személyek is bátran végezhetnek.

A megfelelő testmozgás mint program, akár a teljes életet is biztosítani tudja a cukorbeteg személyeknek. Hiszen a testmozgással lehet szabályozni a vércukorszintet, javítani az inzulinérzékenységet és még a hosszú távú cukorbetegséghez kapcsolódó szövődményeket is el lehet kerülni, például a szív- és érrendszeri betegségeket.

Mindenképpen olyan sportot kell választani, ami nem nagyon terheli meg a szervezetet, és ami nem jár sérüléssel, hiszen ezzel nagyon vigyáznia kell azoknak, akik cukorbetegségben szenvednek.

Cukorbetegeknek nem a futás, sokkal inkább a gyaloglás javasolható, hiszen ez nem jár olyan behatással, mint a futás. A gyaloglás is nagyon egészséges, főleg, ha valaki lépésszámlálót is visz magával az edzéshez. A lépések számát hétről hétre fokozatosan lehet emelni, így meg lehet növelni a mozgás intenzitását.

A jóga és a tai chi a rugalmasság növelésében lehet a cukorbeteg személyek segítségére. Ezek a gyengéd és meditatív sportformák nemcsak a testsúlycsökkenésben segíthetnek, de az izmok formálásában és megerősítésében is. Ez a két mozgásforma nemcsak a rugalmasságot fejleszti, hanem a mobilitást is elősegíti.

A cukorbeteg személyek sok esetben döntenek a szobakerékpározás mellett és milyen jól teszik. Hiszen ez növeli az izmok tömegét, mindamellett a szív- és érrendszeri egészséget is javítja.

A vízben történő edzések, mint például a vízi aerobik is nagyon hasznos lehet, hiszen ez nem terheli meg az ízületeket, sőt az ízületi fájdalmat is csökkenti, ami gyakori panasz a cukorbeteg személyeknél.

Az erősítő edzések is hasznosak, hiszen erősítik a csontokat és megakadályozzák a cukorbeteg személyeknél az ízületi és a csontbetegségek kialakulását. Mindemellett sok kutatás számolt be arról, hogy az erősítő edzések pozitívan hatnak az anyagcsere-folyamatokra, márpedig a cukorbetegség egy anyagcsere-betegség.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*