Testépítő vizet iszik kulacsából két gyakorlatsor között.

Testünk belső hidratálása nem csupán az egészséghez elengedhetetlen, de a teljesítmény növeléséhez is szükség van arra, hogy folyamatosan kielégítsük szervezetünk folyadékszükségletét. A testépítők gyakran vonják meg maguktól a folyadékot versenyekre készülődve, hiszen ily módon is megszabadulnak néhány kilogrammtól. A súlyvesztés és a meghatározott fizikum elérésé érdekében a testépítők korlátozzák a vízfogyasztásukat, vagy töltenek el a kelleténél több időt a szaunában, hogy megszabaduljanak plusz egy-két (vagy több) kilogrammtól. Azonban ha azt akarod, hogy te és az izmaid is megfelelően működjenek, akkor jobban teszed, ha mindig hidratált állapotban tartod magad.

A víz csakúgy, mint az oxigén létfontosságú az életben. Minden ember csak 2-3, esetleg 4 napig maradhat életben víz nélkül. Az életben maradás mellett számos más, fontos szerepet tölt be a víz a szervezetünkben. A víz elősegíti a glükóz és az oxigén izmokba történő szállítását. A víz az agy, a vér, az izmok és a csontok kritikus összetevőjeként szolgál. Segítséget nyújt a táplálékok megemésztésében, segítve annak energiává való átalakítását. Segít a metabolikus melléktermékek eltávolításában. A víznek nagy szerepe van a testhőmérséklet szabályozásában, különösen az edzés során, amikor az izmok hússzor annyi hőenergiát termelnek, mint nyugalmi állapotban.

A dehidratált állapot, a kiszáradás hatással lehet a sportolók, így a testépítők teljesítményére is. Bárki dehidratált állapotba kerülhet, amennyiben nagyobb a folyadékveszteség, mint a folyadékbevitel. A kiszáradás pedig nem csupán csökkent teljesítményhez, hanem fejfájáshoz, fáradtsághoz és izomgörcsökhöz is vezethet.

A kiszáradás nagyon megterheli az izmokat, és negatív hatással van az izmok növekedésére és azok helyreállítására. A folyadékbevitel korlátozása mindezen túl megnöveli a sérülések kialakulásának kockázatait is.

Manapság már megdőlni látszik a napi 8 pohárnyi vízajánlás, hiszen ez a szám növekedhet, ha valaki még sportol is. Általában 2-2,5 liter vízet kellene mindenkinek elfogyasztania, de másfél literig biztos, hogy senkinek sem lenne szabad megállnia. Ha valaki izzadással járó tevékenységet is végez, akkor növelnie szükséges az elfogyasztott vízmennyiséget, hiszen csak így kompenzálhatja a folyadékveszteséget.

Mikor igyunk? Akkor mindenképp, amikor szomjasak vagyunk, de ha lehet, ne várjuk meg a maró szomjúságérzetet. A legjobb módja annak, hogy megbizonyosodjunk róla, hogy folyadékra van szükségünk, hogy kimegyünk a mosdóba és megtekintjük a vizeletünket. Amennyiben sötétsárga színe van, akkor rögtön érdemes egy nagy pohár vizet elfogyasztani.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*