Testépítő hölgy a konyhájában zöldséget szeletel.

A testépítők egyik nagyon fontos célja, hogy tömeget növeljenek és izmot építsenek. A másik fontos cél, hogy csökkenjen testük zsírmennyisége. Ennek elérése érdekében nagyon lényeges a megfelelő táplálkozás. A testépítőknek gondoskodniuk kell a megfelelő mennyiségű fehérjebevitelről, de szénhidrátra is szükségük van ahhoz, hogy izmaik megfelelő mértékben és ütemben gyarapodjanak. Ez a kettős elegendő energiával is ellátja őket, és még a regenerálódásukat is biztosítani tudja. Hozzáértők véleménye szerint a testépítőknek nem elegendő naponta háromszor étkezniük. Naponta akár 6-7 alkalommal is az étkezőasztalhoz kell ülniük és arra kell törekedniük, hogy a napi fehérjemennyiséget gondosan elosztva, szinte kiporciózva fogyasszák el.

Ha egy testépítő naponta csak kétszer étkezne, akkor egyszerre túl sok ételmennyiséget venne magához, ami több szempontból sem jó dolog. Egyrészt így megvan az esélye annak, hogy nem kevesebb, hanem egyre több és több zsír halmozódik fel a szervezetében, másrészt pedig az emésztése sem lesz megfelelő, ami kevesebb energiát szolgáltat számára, illetve a tápanyagok sem tudnak majd megfelelően hasznosulni.

A testépítőknek nagyon nagy tudással kell rendelkezniük a táplálkozás terén is. Ehhez elsősorban tisztában kell lenniük azzal, hogy milyen típusú testalkathoz tartoznak. Vegyünk például egy olyan embert, aki az endomorf típusba tartozik. Mi jellemzi ezeket az embereket? Ebbe a típusba azok az emberek tartoznak, akik hajlamosak az „elzsírosodásra”, vagyis a hízásra. Ezek az emberek kemény edzéssel és odafigyeléssel szert tehetnek bomba alakra, de csak elég nagy erőfeszítés árán, és a táplálkozásukra is nagyon oda kell figyelniük. Egy endomorf típusú egyén ha a kelleténél több szénhidrátot fogyaszt, még a rendszeres mozgás ellenére is elhízhat. Egy ektomorf típusú személynek – magas, vékony, kevés izomzattal rendelkező, és csak nehezen képes felszedni néhány kilót – viszont lehet, hogy jóval több tápanyagra van ahhoz szükség, hogy elérje a testépítők áhított alakját.

A testépítőknek tehát gondosan ügyelniük kell az étkezéseikre és arra, hogy elegendő folyadékot fogyasszanak, illetve hogy megfelelő étrendkiegészítőket vegyenek magukhoz. Érdemes az étrend kialakításánál figyelembe venni a testalkatot is, és a megfelelő gyarapodás érdekében nagyon hasznos lehet az edzésterv kialakítása mellett táplálkozási naplót is vezetni, hiszen csak ezek segítségével lehet nyomon követni a fejlődést és az esetleges változtatásokat meghatározni, megtervezni és végrehajtani.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*