Testépítés eéengedhetetlen kellékei: súlyzó, törülköző, shaker, proteinpor, étrend-kiegészítők, vitaminok és centiméter.

A testépítők izomtömegüket szeretnék megnövelni, ehhez viszont elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű fehérje, azaz protein bevitele. Ha nem elégséges a szervezetben a fehérje mennyisége, amellett, hogy az izmok képtelenek lesznek újraépülni, azzal is számolnod kell, hogy a szervezeted a meglévő izomzatodat apránként még le is építi.

A fehérjének több fontos szerepük is van szervezetünk működésében. Óvja az izomszövetet, egyes kémiai reakcióknál pedig elengedhetetlen a jelenléte. A fehérje biztosítja, hogy az immunrendszer megfelelően tudjon működni, a vér pH-értékét egyensúlyban tartja, de a szervezet folyadékegyensúlyát is segít megőrizni, ezen kívül közreműködik a hormonképzésben is.

Fehérjeforrásnak számítanak többek között: tej, sajt, tojás, tengeri halak, szárnyasok, marhahús, bárányhús, hüvelyesek, mogyoró. Nyilván neked kell megtalálnod a számodra legmegfelelőbb fehérjeforrást, és fontos, hogy ezeket mindig azonos időpontban vedd magadhoz. Közvetlenül ébredés után lassan és gyorsan felszívódó fehérjeforrást is tartalmazó turmixot igyál, hiszen így amellett, hogy a sejteket tápanyaggal látod el, a szervezeted aminosavszintje is kielégítő lesz. Mikor szükséges még lassan felszívódó proteinforrást fogyasztani? Edzés előtt mindenképpen, hogy legyen elegendő aminosav a szervezeted számára, miközben a testépítő gyakorlatokat végzed. Étkezések között, ha nincs módod normális, szilárd ételt enni, akkor is a lassan felszívódó proteint tartalmazó turmix fogyasztása javasolt. És az esti elalvás előtt sem árt, ha ilyen italt fogyasztasz, hogy a nitrogénegyensúly fennmaradjon. Edzés után közvetlenül gyors felszívódású proteint vegyél magadhoz, mert a szervezet ekkor regenerálódik, és ekkor hasznosítja az aminosavakat. Edzés után 1,5-2 órával azonban olyan étkezésre van szükséged, amely lassan felszívódó fehérjeforrásokat tartalmaz.

Abban az esetben, ha túl sok fehérjét viszel be a szervezetedbe, a veséid nagyon megterhelődhetnek. A bélfalra is rossz hatással van a túlzott proteinfogyasztás. Ilyenkor a bélfalon egy úgynevezett proteinplakk fog lerakódni, ami bélrendszeri panaszokat okozhat és emellett még a tápanyagok felszívódását is meggátolhatja. A túl sok protein hatására a vér savas kémhatásúvá válik, ami pedig számtalan betegség előidézője lehet. A másik nagy probléma, hogy a szervezetbe vitt fehérjék lebontásához nagyon sok energia szükségeltetik, ami azt eredményezi, hogy a tested nem az edzésre fókuszálja az energiáit, hanem az emésztésre. Ezért hiába a kőkemény edzés, ha semmit sem érsz el vele.

A fehérjedús táplálkozás tehát nagyon fontos, viszont a mértéktelen fogyasztása teljesen indokolatlan és felesleges is egyben. Amellett, hogy egyáltalán nem teszel vele jót a szervezetednek, még indokolatlanul egy csomó pénzt is kidobsz az ablakon.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*