Helyes életmódhoz tartozó különféle dolgok: egészséges ételek, orvosi vizsgálat eszköze (fonendoszkóp), edzőcipő, ugrálókötél, ásványvíz.

Sokszor elegendő magunkon vagy az életünkön változtatni, ha valami apróság történik velünk. De sokunkra csak a környezetükben történő nagyobb tragédiák vannak ösztönző hatással. Például egy rutinvizsgálat kimutatja, hogy magas a koleszterinszintünk, vagy elrettenve tapasztaljuk, hogy a tavaly vásárolt divatos ruháink már nem jönnek ránk, vagy ha egy közeli barátunkról, rokonunkról kiderül, hogy komoly betegségben szenved. Ezek miatt úgy megijedünk, hogy sokáig nem is gondolkodunk, hogy életmódot váltsunk, hiszen olyan lelkiismeret-furdalásunk van, hogy nem is tehetünk másképp. Abban bízom, hogy a teszt kitöltését követően ugyancsak elgondolkodsz és rádöbbensz, hogy boldogan élni csakis akkor lehet, ha minden tőlünk telhetőt megteszünk az egészségünk megőrzése érdekében.

 1. Jelenleg dohányzol vagy korábban dohányoztál?

igen 0 pont

nem 1 pont

 1. Olyan helyen dolgozol vagy élsz, ahol élnek, dolgoznak dohányosok? Azaz passzív dohányosnak számítasz?

igen 0 pont

nem 1 pont

 1. Sok húst eszel?

igen 0 pont

nem 1 pont

 1. Sok tejterméket eszel?

igen 1 pont

nem 0 pont

 1. Minden nap van székleted?

igen 1 pont

nem 0 pont

 1. Jelenleg szedsz valamilyen gyógyszert?

igen 0 pont

nem 1 pont

 1. Rendszeresen mozogsz?

igen 1 pont

nem 0 pont

 1. Túlsúlyos vagy elhízott vagy?

igen 0 pont

nem 1 pont

 1. Olyan helyen élsz, ahol nagy a forgalom vagy a légszennyeződés?

igen 0 pont

nem 1 pont

 1. Három vagy ennél kevesebb pohár vizet iszol naponta?

igen 0 pont

nem 1 pont

 1. Naponta kevesebb, mint két adag zöldséget és gyümölcsöt eszel, vagy egyáltalán nem fogyasztasz ilyen táplálékokat?

igen 0 pont

nem 1 pont

 1. Olyan munkád van, ahol vegyi anyagokkal vagy más, egészségre káros anyagokkal dolgozol?

igen 0 pont

nem 1 pont

 1. Használsz hashajtó gyógyszert?

igen 0 pont

nem 1 pont

 1. Családod kórtörténetében szerepelnek súlyos betegségek és a családtagjaid viszonylag rövid élettartamúak?

igen 0 pont

nem 1 pont

 1. Gyakran van allergiád, orrdugulásod, orrmelléküreg-gyulladásod?

igen 0 pont

nem 1 pont

 1. Amikor nem használsz dezodort, rossz a testszagod?

igen 0 pont

nem 1 pont

 1. Általában rossz a leheleted?

igen 0 pont

nem 1 pont

 1. Könnyen megbetegszel?

igen 0 pont

nem 1 pont

 1. Szoktál vitaminokat szedni?

igen 1 pont

nem 0 pont

 1. Van-e valamilyen krónikus betegséged?

igen 0 pont

nem 1 pont

Amennyiben a pontjaid száma 1 és 5 között mozog, azt mondhatom, hogy elég nagy bajban vagy. Valószínűleg te is érzed, hogy sem mentálisan, sem fizikailag, sem szellemileg nem vagy túl jól. Ennek oka, hogy túlságosan egészségtelen életmódot folytatsz és túl sok méreganyag halmozódott fel a szervezetedben. Éppen ezért az első és legfontosabb feladatod, hogy kezdd el az életedbe beiktatni a gyümölcsöket és a zöldségeket, amelyek segítséget nyújtanak a méreganyagok kiürülésében. Aztán látogasd meg a háziorvosodat és alaposan vizsgáltasd ki magad, hiszen mielőtt életmódváltásba kezdesz, jó lenne tudni, hogy van-e valamilyen komoly bajod, amit először is kezelni szükséges. Ébredj fel, tegyél magadért valamit, mielőtt túl késő lenne!

Amennyiben 6 és 10 közötti pontot gyűjtöttél, nincs okod fellélegezni, hiszen nem a legjobb úton jársz még így sem, de egy-két dolgot hajlandó vagy az egészséged érdekében megtenni. Valószínűleg csak a véletlennek köszönhető, hogy még nem vagy beteg vagy elhízott. Ne csak találomra élj egészségesen, hanem vedd komolyan az életedet és az egészségi állapotodat, a tested és lelked jelzéseit. A legjobb, ha kivizsgáltatod magad, és holnaptól a jelenleginél merőben más életet kezdesz élni.

Gratulálni még nem tudok, ha 11 és 15 közötti a pontjaid száma, viszont nagyon jó úton haladsz. Próbálsz egészségesen táplálkozni, rendszeresen edzeni, és kétszer is meggondolod, hogy gyógyszert vegyél be. Viszont elég sokszor elcsábulsz, és sok alkalommal elhiteted magaddal, hogy te most ezt vagy azt megengedhetned magadnak. Pedig nem, mert ezek a kis kilengések a korábbi, nem megfelelő életviteledhez sodorhatnak vissza, amit gondolom, te sem akarhatsz. Légy határozott és erős, és mindig tartsd fenn magadban a motivációt, mert csak így leszel képes hosszú távon megőrizni az egészségedet.

Ha 16 és 20 közötti pontot gyűjtöttél, csak is elismerést érdemelsz! Igaz, hogy az egészséges táplálkozás, a rendszeres testedzés és az önmagunkra történő odafigyelés ellenére is lehetünk betegek, de te legalább elmondhatod magadról, hogy önhibádon kívül lettél beteg. Mert te bizony maga vagy a megtestesült nyugalom és téged nem igazán lehet eltéríteni és elcsábítani. Ennek ellenére nem vagy merev, tudod élvezni az életet és örülsz minden egyes napnak. Nem csoda, hiszen olyan táplálékokat veszel magadhoz mindennap, amelytől tele leszel erővel, energiával és vitalitással. Csak így tovább! Hidd el, te csinálod jól, ne is hallgass másra, ha le akarnak téríteni az utadról.

1 hozzászólás

 1. 6-pontom van

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*