Jégkockák között egy Coca-Cola.

Ha valaki rendszeresen edz, akár kerékpározik, akár nehéz súlyokat emel vagy csak egy spinning edzést csinál végig, akkor bizony előfordul, hogy az edzés végeztével alaposan megszomjazik. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy ilyenkor milyen ital után nyúlunk és milyen folyadékot veszünk magunkhoz. Sokan ilyenkor is az egészségtelen italokat részesítik előnyben, pedig ezzel sokkal több kárt okoznak a szervezetüknek, mint hasznot.

A fehérjeitalok jó lehetnek, de csak akkor, ha nincsenek tele mindenféle káros adalékanyaggal. Márpedig az olcsó, feldolgozott italok többnyire tartalmaznak tartósítószereket és egyéb olyan adalékanyagokat, amelyekre a szervezetünknek egyáltalán nincs szüksége. Ezek helyett az italok helyett te magad is elkészítheted a saját fehérjeitalodat. Hogyan? Önts fehérjeport – természetesen adalékanyag-menteset – egy pohárba, egy kevés kakaóport, vizet és némi juharszirupot. Alaposan keverd össze az összetevőket és már fogyaszthatod is. Ez az egyszerű fehérje- és szénhidrát-kombináció segít feltölteni a glikogénraktáraidat, amely után ismét tele leszel erővel és energiával, és így sokkal kevésbé érzed majd magad fáradtnak és elgyötörtnek.

A kólával és más szénsavas üdítőitallal is csak rosszul jársz, ha ezeket iszod, hiszen ezek rengeteg cukrot és ezzel együtt sok fölösleges kalóriát tartalmaznak. Táplálkozás szempontjából sincs semmilyen előnye. Ezen kívül a dehidratált állapotodon sem fog változtatni és még szomjasabb leszel tőle. Mit igyál helyette? Ha teheted, fogyassz inkább szénsavmentes ásványvizet. Ha egy kis extrára vágysz, akkor facsarj bele fél citrom vagy lime levét, de természetesen önmagában a víz a legegészségesebb folyadék, amit csak ihatunk.

Jobb, ha a cukros sportitalokat is végleg elfelejted, mert ezek is rengeteg kalóriát tartalmaznak. Márpedig biztos, hogy nem azért izzadtál az edzőteremben, hogy a nagy nehezen elégetett kalóriák helyett újabb kalóriákat vigyél be a szervezetedbe. Sokan azért isznak ilyen sportitalokat, hogy pótolják a tápanyagokat és az elektrolitokat, amelyek segítenek megelőzni a fáradtságot és az izomgörcsöket. Szakértők szerint erre a kókuszvíz is kiválóan alkalmas.

Edzés után eszedbe se jusson alkoholt inni, hiszen ez csak tovább fokozza a dehidratáltságot és akár még ki is száradhatsz, ha nem veszed komolyan ezt a figyelmeztetést. Az alkohol alternatívájaként válassz egy alkoholmentes koktélt, például amely valamilyen gyümölcsöt tartalmaz. Amennyiben edzés után mégis beülnél valahová, és ha már mindenképpen szeretnél alkoholt is inni, akkor az ásványvíz mellé megihatsz egyetlen pohár világos sört, amely után kevésbé leszel dehidratált, mint például egy pohár vörösbor elfogyasztása után.

Hidd el, a szívednek edzés után nincs szüksége koffeinre és koffeines italokra, hiszen ezek is dehidratálják az emberi szervezetet. Helyette igyál egy smoothie-t vagy kakaót, amelyek jóval egészségesebbek és még koffeint sem tartalmaznak, amely csak fölöslegesen terhelné meg a szervezeted.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*