Egy négytagú család szánkózik le vidáman a domboldalról a téli hóesésben.

Karácsonykor mindenki hajlamosabb a szokásosnál kicsit jobban elengedni magát. Ilyenkor saját magunkat is olyan könnyedén képesek vagyunk meggyőzni, hogy miért is együnk össze-vissza mindenféle finomságot, hiszen a környezetünkben mindenki ezt csinálja. Próbáld egy kicsit kontroll alatt tartani magad, mert nagyon meg fogsz lepődni, ha ünnep alatt ráállsz a mérlegre. Hidd el, a karácsony nem azt jelenti, hogy pukkadásig tele kell tömnünk magunkat, hiszen ezzel máris elrontjuk a karácsonyi hangulatot. Hiszen ki szeretne ezen a szép ünnepen emésztési zavaroktól szenvedni? Néhány tipp segíthet abban, hogyan őrizd meg az önuralmadat és a súlyodat az ünnepek alatt is.

Karácsonykor sem szabad megvonni magadtól a finom falatokat, de arra azért ügyelj, hogy ne egyél mindent összevissza és egyszerre csak kisebb adagokat fogyassz. Az sem mindegy, hogy mit mivel eszel. Ha hús, saláta és köret is van az ünnepi asztalon, akkor csak egy kis húst egyél egy kevés salátával, de nyugodt szívvel mondj le a köretről, főleg ha már előételt is ettél és még a desszertet is szándékodban áll megkóstolni. Ügyelj arra, hogy ne edd degeszre magad, mert ez nemcsak plusz kalóriákat jelent a számodra, hanem még álmosnak, tunyának és fáradtnak is érezheted magad. A testünk mindig jelez, amikor már jóllakott, így ilyenkor már ne egyél, még akkor sem, ha szemed még kívánja azt a finomnak tűnő lazacot vagy azt a fantasztikusan kinéző somlói galuskát. Tudj nemet mondani, hiába erősködik a házigazda, hogy egyél még egy szelet sütit vagy igyál még egy pohár bort. Ha már nem kíván semmit a szervezeted, akkor ne adj neki semmit! Ugyancsak fáradtságot okoz a rengeteg édesség is, pontosabban a karácsonyi desszertekben lévő cukornak van ilyen hatása. Határozd el, hogy egyik nap csak egyfajta édességet eszel, azt is csak mértékkel, és nem arról fog szólni az egész napod, hogy nassolnivalót majszolsz.

Karácsonykor az emberek szeretnek lazítani és ilyenkor sokáig ülnek a tévékészülék előtt és akár hajnalig is különféle filmeket, műsorokat néznek. Ráadásul ilyenkor előkerülnek a desszertek, az alkoholos és a cukros üdítőitalok. Ez a lehető legrosszabb karácsonyi program, amit tehetsz. Búcsút mondhatsz az ünnep előtti alakodnak, ha te is így viselkedsz, és biztos, hogy két-három plusz kilóval leszel súlyosabb, amit nem biztos, hogy le fogsz tudni adni az ünnepek után. Ugyanis kutatások igazolják, hogy az emberek negyven százaléka soha nem tudja leadni az ünnepek alatt felszedett súlytöbbletét. Szorozd csak be ezt a plusz két kilogrammot tízzel. Ugye, hogy nem szeretnél 10 év múlva 10-20 kilóval súlyosabb lenni? Akkor jobban teszed, ha késő este már nem eszel és korán ágyba bújsz. Így biztos, hogy éjjel nem lesz gyomorégésed, másnap pedig nem leszel fáradt, kialvatlan és még energiád is sokkal több lesz, mint annak, aki hajnalig csak evett és közben filmeket nézett.

Karácsonykor se hagyj fel a mozgással, hiszen a mozgás nem csupán energiával lát el, hanem lelkileg is feltölt. De akár a családdal is szervezhettek közös programot, így nem csupán a kapcsolatotok erősödik, hanem még le is mozogjátok az ünnepek alatt felszedett plusz kilókat. Menjetek el a közeli uszodába vagy korcsolyázzatok együtt, de az is jó program, ha elmentek kirándulni a természetbe vagy csak sétáltok egyet a közeli parkban. A hólapátolás és a hóemberépítés is egy jó móka az egész család számára.

Karácsonykor és azt következő napokon kerüld a stresszt és a feszültséggel teli helyzeteket. Hiszen ha valaki ideges, akkor könnyen válik úgynevezett érzelmi evővé, vagyis akkor is eszik és nassol, ha éppen nem éhes. Próbálj minél többet relaxálni, pihenni és aludni. Alvás során a szervezetünk megnyugszik, regenerálódik, és közben olyan hormonális változások zajlanak a szervezetünkben, amelyek elősegítik a fogyást. Az érzelmi stressz is okozhat fáradtságot, így nevess annyit, amennyit csak tudsz!

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*