Karácsonyi "ehető" koszorú friss zöldségekből: koktélparadicsomból, zöldbabból, brokkoliból, kelbimbóból, karfiolból és salátából. Középen mártogatós.

Karácsony előtt megfogadjuk, hogy ezentúl minden másként lesz, és soha senki nem vehet bennünket rá nagy dőzsölésre. Aztán mindenhol degeszre esszük magunkat, és már nem is csodálkozunk azon, hogyan tudtunk néhány nap alatt négy-öt kilogrammot is magunkra szedni. Most néhány tanáccsal szeretnélek segíteni, abban bízva, hogy ezúttal sokkal határozottabb és kitartóbb leszel, és nem dőlsz be minden álnok karácsonyi csábításnak.

Karácsonykor semmit se tagadjunk meg önmagunktól. Csak egyetlenegy aranyszabály létezik ilyenkor, mégpedig a mértékletesség. Ha megkívánjuk édesanyánk habos sütijét, nyugodtan együnk belőle, de ne öt vagy hat szeletet, csupáncsak egyetlenegyet. Ettől még nem dől össze a világ és mi sem fogunk több kilót hízni, ha tudjuk, hogy hol is van pontosan az a bizonyos határ.

A karácsony nem indok arra, hogy abbahagyd az egészséges táplálkozást és a testedzést. Vagy ha nincs kedved edzeni, akkor legalább a nagy karácsonyi lakoma után iktass be egy kis sétát. Tedd ezt a családtagjaiddal, meglátod mennyire össze tudja kovácsolni a család tagjait ez a kis mozgás. Közben nagyokat lehet beszélgetni és nevetgélni. Az esti séta nemcsak az emésztésedet fogja megtámogatni, de ez meghozza a sétát követő desszerthez is az étvágyat.

Jó ötlet, ha karácsonykor egy kis jegyzettömböt előveszel és szisztematikusan minden egyes megevett falatról jegyzetet készítesz. Így, ha elcsábulnál, csak rá kell nézned a jegyzetfüzetedre és rápillantva az aznapi fogyasztásodra már nem vagyok benne olyan biztos, hogy a második tábla csokoládét is fel fogod bontani. A leírt ételekre pillantva úgyis megszólal a lelkiismereted, és nem fogsz ész nélkül minden utadba kerülő ételt bekebelezni.

Sehová ne menj éhesen! Se a karácsonyi nagybevásárlás előtt, se pedig vendégségbe ne érkezz üres hassal. Ha otthon már ettél valamennyit és nem korgó gyomorral érkezel a tett helyszínére, biztos lehetsz benne, hogy jóval kevesebb kalóriát veszel majd magadhoz, mintha korgó hassal esnél be egy buliba.

Egyél lassan, mert így az agyad időben tud téged figyelmeztetni, hogy ideje leállnod az evéssel, hiszen már tele van a pocakod. Ha habzsolsz és közben még mással is elfoglalod magad, nem tudsz kellőképpen a tested jelzéseire összpontosítani.

Próbálj az alkoholfogyasztással is mértéket tartani. Az alkoholos italok alapból sok kalóriát tartalmaznak, azonban ilyenkor sokan készítenek házi készítésű édesebbnél-édesebb italokat, amelyek igazi kalóriabombának számítanak. Hiába tartasz mértéket az ételekkel, ha aztán az italokkal duplán vagy triplán is bűnözöl.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*