Jó baktériumok a bélrendszerben.

Ha szeretnéd, hogy az emésztőrendszered sokáig egészséges maradjon, akkor mindenképp fogyassz prebiotikumokat és probiotikumokat, ezek ugyanis fenntartják a bélflóra egészségét, mert egyensúlyba hozzák a rossz és a jó baktériumokat. Ehhez azonban arra van szükség, hogy egészségesen táplálkozz, hiszen a bélflóra egyensúlyát legfőképpen a feldolgozott és káros adalékanyagokkal teli élelmiszerek tudják felborítani.

A probiotikumok élő baktériumok és élesztőgombák, amelyek megtalálhatók a tápcsatornában. A bélflóra egyensúlyát a probiotikumok – ilyenek az erjesztett ételek – tudják egyensúlyban tartani. A prebiotikumok pedig olyan emészthető növényi rostok, amelyek elősegítik a jótékony mikroorganizmusok elszaporodását a bélrendszerben. A prebiotikumok és a probiotikumok jótékony hatással vannak az emésztésre és védik is azt. Nagyfokú védelmet jelentenek például a vastagbélrákkal szemben, mellette az általános egészségi állapotot is biztosítani tudják.

A mikroorganizmusokra gondolva általában a Lactobacillusokra és a bifidobaktériumokra gondolunk, amelyeket széles körben használnak a joghurtban és más tejtermékben.

Nagyon sok tanulmány született a probiotikumokkal és a prebiotikumokkal kapcsolatban. A probiotikumokról például bebizonyosodott, hogy jó hatással vannak a bőr egészségére és nagyon hasznosak az aknék ellen.

Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend magas élelmi rostokkal és probiotikumokkal a legjobb módja a bélflóra egészségének fenntartásához. A probiotikumok táborát erősítik a fermentált ételek, a joghurt, a kefir, a kimcsi vagy a kombucha.

Milyen más előnyei vannak a prebiotikumoknak és a probiotikumoknak? Kezelik és megelőzik a hasmenés kialakulását. Enyhítik a laktózintoleranciát. Segítséget nyújtanak a hüvelyi fertőzések megelőzésében. Erősítik az immunrendszert, enyhítik az allergiás betegségek kellemetlen tüneteit. Ezen kívül szérumkoleszterinszint-csökkentő hatással vannak, illetve segítséget nyújthatnak a tumorok kialakulásának megelőzésében és növekedésük gátlásában.

A probiotikumokról bebizonyosodott, hogy serkentik az immunrendszer működését és hatásukra megnövekedhet a szervezet immunválasza. Kutatások igazolják azt is, hogy például a Lactobacillusok és a bifidobaktériumok javíthatják csecsemőknél az atópiás ekcéma kellemetlen tüneteit.

A probiotikumokról az is kiderült, hogy csökkenteni képesek a szérumkoleszterin-szintet, de ez a prebiotikus hatással rendelkező inulinra is érvényes.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*