Piros kézi súlyzó van egy izmos nő kezében.

Amikor fitneszgyakorlatokat végzel, mindenképpen ügyelj arra, hogy minden testrészedet alaposan megmozgasd. A fitneszgyakorlatoknak többek között az a céljuk, hogy fejlesszék a készségeid és a képességeid. De mire vannak még jó hatással ezek a gyakorlatok? A szív- és érrendszer, illetve a légzőszerv egészségére, az állóképességre, az erőre, a hajlékonyságra, a gyorsaságra, a mozgékonyságra, az egyensúlyra és a koordinációra. Láthatod, hogy mi mindenre jó, ha egész testre kiterjedő fitneszfeladatokat hajtasz végre. Így biztos lehetsz benne, hogy nem csak egy-két képességed fejlődik, hanem több is, amelyeknek aztán nagy hasznát veheted, akármilyen sportba is vágsz bele a későbbiek folyamán.

Szívünk testünk motorja, így fontos, hogy annak egészségét életünk végéig megőrizzük. A légzés is nagyon fontos. Edzés közben is nagyon fontos szerepe van a helyes légzésnek.

Az erőnlét nem más, mint az egyén pszichikai és fizikai összetevője, amelyet az erő, a gyorsaság, az állóképesség és a velük kapcsolatos pszichikai tulajdonságok határoznak meg. Állóképességen a szervezet fáradással szembeni ellenállóképességét értjük hosszan tartó erőkifejtésnél. Az erő élettani hátterét az izom adja. Izomerőre valamennyi sportág űzésekor szükségünk van, de az ember mindennapi élettevékenységéhez is. Ilyen például a járás, a cipekedés vagy az emelés. Az izomerő tehát fontos, erre utal a kölcsönhatása és az összefüggése a gyorsasággal és az állóképességgel.

Ahhoz, hogy a mozgást sikeresen végrehajtsuk, a koordinációs képességnek is nagy szerepe van. A koordináció összehangolást, összerendezést jelent.

Ahhoz, hogy valaki képes legyen a mozgását összerendezetten végrehajtani, fontos, hogy jó legyen az egyensúlyérzéke, a ritmusképessége, az ügyessége vagy a térbeli tájékozódó képessége.

A hajlékony ember a mozgásait nagy mozgáskiterjedéssel képes végrehajtani. A hajlékonysági gyakorlatok nyújtják és lazítják az ízületeket mozgató izmokat, megerősítik az ízületek mozgását és azokat a szalagokat, amelyek a tartást támogatják.

Miért fontos fizikailag felkészültnek és fittnek lenni? A cél az, hogy bármilyen helyzetben megálld a helyed és el tudd viselni, amit az élet mér rád. Gondolj csak arra, hogy ha fizikailag edzett vagy és történik veled egy kisebb baleset, ami miatt hetekig ágyban kell feküdnöd, akkor sokkal könnyebb és gyorsabb lesz a felépülésed, ha fitt vagy. Ellenben ha gyenge izomzattal rendelkezel és nem megfelelő az állóképességed, sok időbe telhet, míg újra a régi önmagad leszel.

Ha edzett vagy, kisebb az esélye bármiféle sérülésnek, de számos sportban, illetve túlélési és harci helyzetben is hasznát veszed a fittségednek.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*