Árnyas fasorban lovagol egy hölgy.

A túl sok stressz nagyon sok egészségügyi probléma okozója lehet. A lovaglás azonban nagymértékben képes csökkenteni a szervezetben felhalmozódó stresszhormonok mennyiségét. Emellett nyugtat és el is lazít. De nem csak ezért olyan hasznos egy ló hátán nyargalászni. A lovaglás egészségmegőrző szerepe is jelentős, hiszen a testre is jó hatással van, számos kutatás igazolta a lélekre gyakorolt pozitív hatásait, és még segítséget nyújthat a szociális kapcsolatok építésében is. A szabadban, friss levegőn történő lovaglás mindezek mellett érzelmileg is feltölt, és megnyugtató hatást képes gyakorolni rád.

A rendszeres lovaglás az egész testet megmozgatja és erősíti az izmokat. A nők legnagyobb örömére a popsi és a comb izmait formálja leginkább. Az izmok nyújtásában is szerepet játszik, a nyeregben ülés leginkább a combizmokat, a kengyelhasználat pedig a vádlit és bokaszalagokat nyújtja.

Erősíti a gerincoszlopot, hiszen a ló hátán egyenes háttal kell ülni, ami pedig nemcsak a gerincoszlopot edzi, hanem a testtartást is javítja. A galoppozás jótékonyan hat a szívre, a keringésre, és segít a helyes légzés kialakításában is. Amikor a ló lépked, a rajta ülő lovas kibillen az egyensúlyából. Ahhoz, hogy ne essen le a ló hátáról, folyamatosan összhangban kell hoznia saját testtartását a ló mozgásával, vagyis ez által az egyensúlyérzéket is fejleszti.

Lelkileg is felszabadít a lovaglás. Főleg annak, aki egész nap az irodájában ül és sokat dolgozik. Egy ilyen ember, amikor kiszabul a természetbe, a friss levegőre, szinte felszabadul, a ló hátára pattanva pedig egyfajta szabadságérzés is a hatalmába keríti. A természet közelsége, a friss levegő, a mozgás nem csupán a testünknek jó érzés, de a pszichénk is hálás lesz mindezekért. A lovaglás olyan élményt és élvezetet képes nyújtani, ami biztosítja jó közérzetünket, és boldogsággal, megelégedettséggel tölt el bennünket.

Aki rendszeresen felkeresi a lovardát, nemcsak állatokkal, hanem emberekkel is találkozhat. A közös sporttevékenység, a lovak és a mozgás szeretete közösséget és tartós szoros barátságokat, ismeretségeket képes kovácsolni teljesen idegen emberekből is. Tehát a lovaglás a szociális kapcsolataidat is erősíti. De nem csak ezért érdemes ezt a sportolási lehetőséget választani. Az emberek társasága a személyiségedet is képes fejleszteni, erősebbé, magabiztosabbá, toleránsabbá, empatikusabbá is tesz, hiszen jobban odafigyelsz másokra, törődsz azzal, hogy mi történik sporttársaiddal. Ez viszont nemcsak a másokkal szembeni alkalmazkodást, hanem saját magad elfogadását is elősegíti. Vagyis kicsit nevelői hatása is van a lovaglásnak. Nem utolsósorban pedig a természet közelsége megtanít arra, hogy a körülötted lévő növény- és állatvilágot illik tiszteletben tartani.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*