Bedurrant bicepszű férfi pihen az edzőteremben a súlyok mellett.

A kezdő testépítők általában nagy hévvel vetik bele magukat az edzésbe, hiszen minél gyorsabban, minél látványosabb eredményt szeretnének elérni. Eleinte ez működik is, aztán a szervezet egyre többször jelez, hogy valami nincs rendben. Minden valószínűség szerint túlterheled a szervezetedet és emiatt nem tapasztalsz semmilyen változást az izmaidat illetően. Amennyiben nagyon megerőltetted magad és nem vetted figyelembe tested jelzéseit, jobb ha alaposan átgondolod, hogy min is kellene változtatnod, hogy eredményes legyen az edzésed, hiszen ezért kezdted el a testépítést – vagy nem?

Amennyiben romlik vagy stagnál a teljesítményed, akkor bizonyára a túledzés démonával állsz szemben. A túledzésnek számos jele és tünete létezik, persze ez az egy-két szimptóma nem mindig jelenti azt, hogy megerőltetted magad, viszont ha sok tünetet vélsz magadon felfedezni, akkor gyanakodhatsz arra, hogy túledzés áldozata vagy.

A túledzettség testi tünetei lehetnek: állandó fáradtság, alvászavarok, fejfájás, emésztési problémák, legyengült immunrendszer, izom- és ízületi sérülések. Lelkileg is megváltozhatsz, például képtelen vagy koncentrálni, túl sokszor vagy stresszes állapotban, magad alá gyűrt a depresszió, és az önbizalmad sincs éppen a csúcson. A túledzettség a teljesítményre is rányomja a bélyegét, ugyanis ilyenkor nem nagyon van kedved edzeni, de az erőd és az energiád sincs meg ahhoz, hogy a korábbi eredményeket produkáld az edzőteremben, sőt, gondok vannak a mozgáskoordinációiddal és rosszul hajtod végre a gyakorlatokat. Magad sem érted, hogy miért vágysz annyiszor a pihenésre, és miért nem tudsz annyit edzeni, mint korábban. A túledzettség tipikus tünete közé tartozik a lecsökkent tesztoszteronszint, illetve a kedvezőtlen nitrogénegyensúly is.

A túledzettség tipikus jele az is, ha az utóbbi időben nem tudtál emelni a súlyokon, vagy képtelen voltál az ismétlésszámokon növelni. A mindennapi gondok is visszavethetnek az edzésben, és ha ilyenkor még étvágytalan is vagy, az mindent megmagyaráz. Amennyiben valamilyen betegséged van és lesérültél, de nem hagysz a testednek időt a regenerációra, akkor ne csodálkozz, ha a teljesítményed alábbhagy.

Amennyiben a túledzés problémája téged is elért, éppen itt az ideje pár nap pihenésnek. Hagyj időt tested regenerációjára vagy a lelki problémáid megoldására. Ne siettesd az újbóli edzést, csak akkor, ha már tényleg jól érzed magad. Amikor visszatérsz az edzőterembe, akkor sem kell őrült módjára nekiesni a súlyzóknak, a legjobb, ha most is betartod a fokozatosság elvét.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*