Kék háttér előtt egy pohárba töltenek ásványvizet.

Nyáron sokkal nagyobb eséllyel fenyegethet bárkit a kiszáradás veszélye, mint más évszakokban. Ha a nyári kánikulában még rendszeresen testmozgást is végzel, akkor a kiszáradás réme még inkább ott lebeghet a fejed fölött. Sportolás közben és után mindenképpen pótolnod szükséges szervezeted folyadékigényét, hogy szervezeted vízháztartása egyensúlyba kerüljön, illetve, hogy elejét vedd a fizikai aktivitásod és teljesítőképességed romlásának.

Milyen jelei vannak a kiszáradásnak? Milyen tüneteknél kell gyanakodnod? Akkor, ha a vérnyomásod lecsökken, ezzel szemben a pulzusod és a légzésed felgyorsul és még el is szédülsz vagy el is ájulsz. Egy ismert orvos szerint a kiszáradás miatt van az is, ha mindig fáradt vagy és úgy érzed, hogy nincs elegendő energiád a napi feladataid elvégzéséhez. Az agyad lassú üzemmódba kapcsol, de a kiszáradást jelezheti, ha allergiás vagy, de a magas vérnyomás és az immunbetegségek is jelei lehetnek a kiszáradásnak. Vagyis a különféle betegségek lehet, ki sem alakulnának, ha odafigyelnél tested jelzéseire, és nem csak akkor innál, amikor már nagyon szomjas vagy.

Mire ügyelj a nyári hónapokban? Naponta fogyassz legalább 2-2,5 liter folyadékot. Ez a mennyiség személyenként változhat, hiszen folyadékigényünket sok minden, többek között az életmódunk is befolyásolhatja. Ne egyszerre igyál sokat, hanem a napi folyadékmennyiséget oszd el egyenlően. Az sem jó, ha akkor iszol, amikor nagyon szomjas vagy. Próbálj félóránként, óránként folyadékot fogyasztani, és ne várd meg, míg elkezd lüktetni a fejed. De az sem jó jel, ha száraz az ajkad, mert ez is annak a jele, hogy az utóbbi időben kevés folyadékot vettél magadhoz.

Ha nem érzel szomjúságot, akkor pattanj fel, rohanj a mosdóba és a vizeleted elárulja, hogy szervezetednek van-e szüksége folyadékra vagy sem. Ha a vizeleted narancssárgás vagy ettől sötétebb színű, illetve ha az illata kellemetlen, biztos lehetsz benne, hogy nem ittál eleget, úgyhogy ne habozz, gyorsan igyál egy kevés folyadékot. Ha szomjas vagy, semmiképpen se cukros üdítőitalokkal oltsd a szomjadat, mert ez egyáltalán nem egészséges.

Ha napközben kávézol, akkor mindig igyál meg minden egyes csésze kávé elfogyasztását követően két deciliter vizet, mert a kávé vizet von el a szervezetből, amelyet pótolnod szükséges. Nyáron rengeteg olyan gyümölcs áll a rendelkezésedre, amely tele van vízzel. Ez is egy nagyszerű lehetőség, hogy kielégítsd szervezeted vízszükségletét.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*