Futócipőjét köti be egy nő, mellette egy egészséges zöldturmix.

Éhgyomorra több okból sem jó edzeni. Persze dicséretes, hogy felkelés után rögtön az edzés az első gondolatod, de hidd el, csak te jársz rosszul, ha üres hassal kezded el sanyargatni a testedet. Miért? Nos, a testmozgáshoz energiára van szükséged, ehhez viszont a szervezetednek táplálékot kell magához vennie, máskülönben a saját raktárait fogja felélni. Először csak a vércukorszinted fog drasztikusan lecsökkenni, majd a szénhidrátkészleted fog elfogyni, de közben egyre rosszabb és rosszabb lesz a közérzeted. Ez csökkenti az edzésed minőségét, főleg ha közben még el is ájulsz. Jó, lehet, hogy nem veszíted el az eszméletedet, de akkor se bizakodj abban, hogy a szervezeted a meglévő zsírraktáraidból fog cukrot előállítani. Sajnos ezt az izmaidtól fogja elvonni, hiszen ez sokkal rövidebb időt igényel. Az éhgyomri edzés nemcsak azt jelenti, hogy rögtön ébredés után végzed a napi testmozgásodat, hanem az is annak számít, ha délben megebédelsz és este nyolckor üres pocakkal beesel az edzőterembe és rögtön őrült edzésbe kezdesz. Ezzel azonban komoly veszélynek teszed ki a testedet.

Akkor mégis mi az ideális? Edzés előtt sokat kell enni, hogy bírd a megerőltető edzésprogramot? Semmiképp! Az sem jó, ha degeszre eszed magad. Főétkezés után két órával azonban már mozoghatsz.

A legjobb megoldás, ha mindenképp reggel szeretnél edzeni, hogy először pótold szervezeted folyadékhiányát. A legjobb, ha a víz mellett teszed le a voksod. Ha nem vagy éhes, akkor is kapj be egy pár falatot. Olyan ételt válassz, ami lassan szívódik fel, például joghurtot, sajtot, olajos magvakat, túrót. Ha mégis inkább reggelizni szeretnél testmozgás előtt, akkor csak keveset egyél és várj legalább 40-50 percet, csak ezután kezdj el mozogni.

Testmozgás után rögtön igyál, hogy pótold a szervezetedből kiürült folyadékmennyiséget. Edzés után két órán belül mindenképpen egyél valamit, hogy az izomzatból hiányzó glikogént pótolni tudd és felpörgesd az anyagcserédet. A legjobb, ha valamilyen szénhidrát mellett döntesz.

Tehát, ha nem akarod, hogy az izmaid eltűnjenek, akkor jobb, ha edzés előtt mindenképpen eszel valamit. Ellenkező esetben az izmaid petyhüdtek maradnak, lelassul az anyagcseréd, és az állóképességed is sokkal rosszabb lesz.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*