Kék smileys stresszlabdát szorít tenyerében egy vörösre lakkozott körmű nő.

A stressz képes felborítani az ember belső egyensúlyát. Valamennyi stresszre minden embernek szüksége van, hiszen ez képes bennünket mozgósítani és teljesítményre ösztönözni. A probléma akkor alakul ki, ha a stressz mázsás kőként nehezedik ránk és hosszan tart. De mi is történik pontosan a szervezetünkben, amikor stresszhelyzetbe kerülünk? Kitágul a pupillánk, a hipotalamusz aktivizálódik és serkenti a mellékvesét. Kiszárad a szájnyálkahártya, hiszen leáll a nyáltermelődés. Az izmok megfeszülnek, a tüdő kitágul és így több oxigént lesz képes felvenni. A máj a szokásosnál jóval több zsírt és cukrot bocsát ki a véráramba. A szívverés szaporább lesz, ennek következtében a vér gyorsabban jut el az izmokba. Az emésztés lelassul és a test felpörög, hiszen a mellékvese adrenalint termel. A bőr elfehéredik, hiszen a bőrfelszínhez közeli hajszálerek összeszűkülnek, így jobb lesz az izmok vérellátása. Az immunrendszer pedig legyengül, így a fertőzéseket is könnyebben el lehet kapni.

A stressz tünetei nem egyformán jelentkeznek az embereknél. Van, aki állandóan sír vagy magába fordul és depresszióssá válik. Van, aki türelmetlen lesz, más nyugodttá válik, de egész nap csak aludna vagy étvágytalanná válik. Egyeseknél megjelenhet a fejfájás vagy az izomfájdalom. Amikor a test erőtartalékai kimerülnek és az immunrendszer sem képes már védekezni a kórokozókkal szemben, akkor az egyént különféle betegségek támadhatják meg, mint például az asztma, a szívbetegség, a rheumatoid arthritis vagy éppen a pikkelysömör.

Mit lehet tenni a stressz ellen? Nyilván az lenne a legjobb, ha ki tudnánk kerülni ezeket a stresszhelyzeteket, vagy legalábbis a saját magunk reakcióin tudnánk változtatni, vagyis olyan stresszkezelési technikákat sajátítanánk el, amelyek lehetővé teszik, hogy könnyebben birkózzunk meg a feszültebb helyzetekkel.

Ne vegyél túl sok terhet magadra, csak annyi feladatot vállalj, amennyivel elbírsz. Nagyon jó a napi és heti terv készítése, így magunk előtt látjuk, hogy milyen feladataink vannak és sokkal jobban is tudjuk teljesíteni azokat. Mindig, amikor elvégzel egy-egy feladatot, tegyél egy pipa jelet mellé. Már ez is sokat segíthet a feszültség csökkentésében. Akinek nincsenek tervei és össze-vissza végez el minden feladatot, azt a személyt előbb-utóbb valóban káosz veszi körül és ez valóban stresszforrás lehet.

Ha valaki kicsit szervezettebben éli a mindennapjait, akkor mindennap tud egy kis időt magára szentelni és kikapcsolódni. A testmozgás sokat segíthet a feszültség csökkentésében, de emellett foglalkozz olyan dolgokkal is, amelyek örömet okoznak. Ez lehet zenehallgatás, kertészkedés vagy éppen könyvolvasás.

A stresszt az egészségtelen és rendszertelen étkezés is kiválthatja, de az is lehet feszült és ideges, aki egy nap sok kávét fogyaszt vagy cigarettázik. A mértéktelen alkohol- és gyógyszerfogyasztás is okozhat feszültséget, hiszen az alkoholnak depresszáns hatása van, míg a gyógyszerek a tüneteket szüntetik meg, nem pedig a probléma okait.

A hétköznap a munkáról, a hétvége azonban a pihenésről szóljon. A nőknek nem kell egyedül végezni a hétvégi sütést, főzést és takarítást. A férjeket és a gyerekeket is be kell vonni a munkába, ami után mindenki pihenhet. Tölts minél több időt a szeretteiddel, a családoddal, menjetek közösen kirándulni, moziba vagy nézzetek meg közösen egy filmet, de sokszor már egy órányi lazító fürdő is sokat segíthet. Mosolyogj, nevess sokat, ne vedd túl komolyan az életet, beszélgess és mókázz a szeretteiddel, amennyit csak tudsz, és legyen mindig melletted valaki, akivel a komoly problémáid és a lelki terheid is meg tudod beszélni.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*