Desszertes tálkában fagyi helyett három zöld teniszlabda, mellettük kiskanál.

A fogyókúra kifejezés helyett jobban kedvelem azt a szót, hogy életmódváltás. Amikor valaki őrült diétába kezd, akkor lehet, hogy sikeresen megszabadul a súlyfeleslegétől, viszont ahogy visszatér a korábbi életmódjához, rohamtempóban kúsznak vissza rá a kilók. Ezért nagyon jó lenne, ha minden fogyókúrázó személy tisztában lenne azzal, hogy nem egy féléves tervnek kell eleget tennie, amikor elhatározza, hogy diétázni kezd a karcsúbb és csinosabb alak elérése érdekében, hanem életmódot kell váltania, hogy a jövőben soha ne keserítse meg az életét a kilókkal szembeni ádáz küzdelem. Nyilván nem csupán az étkezési szokásokon szükséges változtatni, hanem a rendszeres testmozgást is szükséges beiktatnia az életébe. A Pennsylvaniai Egyetem kutatói szerint a sikertelen alakmegtartás oka a viselkedésben keresendő. Hiszen a fogyókúrázók többsége nagyon lelkes a diéta ideje alatt, majd a kívánt súly elérését követően buzgósága alábbhagy, amely ismét növekedő testsúlyt fog eredményezni. Érvényes ez a fogyókúra ideje alatt végzett testedzésre is, amellyel szintén nem lenne szabad felhagyni csak azért, mert valaki sikeresen lezárta a fogyókúrás projektjét. Az egyik legfontosabb elhatározás tehát az, hogy egy olyan egészséges étrendet kell kidolgozni, amelyet aztán tartani is tud majd az illető.

Mégis, akkor mi az az étkezési stratégia, amely szerint a jövőben minden embernek, és nem csak az örökösen fogyókúrázó személyeknek élnie kellene? Az egészséges ételek fogyasztása mellett arra is ügyelni szükséges, hogy a szervezeted elegendő tápanyaghoz jusson. Mindennap legalább öt alkalommal egyél, és ne annyit, amennyit bírsz, hanem csak mértékkel és keveset. Az étkezés ne a rohanásról szóljon, ne állva és kapkodva egyél, hanem szép lassan, komótosan, a falatokat alaposan megrágva. Naponta legalább három vagy négy alkalommal fogyassz friss, idényszerű zöldséget és gyümölcsöt. Kerüld a fehér lisztből készült kenyereket és pékárukat, részesítsd előnyben a teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket. Alkalmazz egészséges konyhatechnológiai módszereket, vagyis a zsírban és olajban sütést felejtsd el, helyette a párolást, a gőzölést részesítsd előnyben. Lehetőleg ne sózd túl az ételeket, de a legjobb, ha fűszernövényeket használsz az ételek ízesítésére. Hetente csak egyszer, maximum kétszer egyél édességet, süteményt és desszertet. Ha lehet, mellőzd a cukrot, helyette találj egy számodra megfelelő édesítési alternatívát. Fogyassz tejtermékeket, de csak alacsony zsírtartalmúakat. Ne vidd túlzásba a zsíros ételek fogyasztását, egyél ezek helyett sovány húsokat és sok halat. Alkoholt csak mértékkel fogyassz. Kerüld az élvezeti szerek használatát. Sokszor jelez a szervezetünk, ha szomjasak vagyunk, de mi ahelyett, hogy innánk egy pohár vizet, gyorsan nassolunk valamit. Pedig nem is éhesek, hanem csak szomjasak voltunk. A legjobb szomjoltó a víz, de a gyógyteák is nagyon hasznosak lehetnek. Különösen a zöld tea, amely teli van antioxidánssal. Ha fogyni szeretnél, akkor igyál mentából, gyermekláncfűből, citromfűből vagy kamillából készült teát, amelyek megtámogatják a fogyókúrádat.

Véleményem szerint az életmódváltás is sokkal hasznosabb és hosszú távon eredményesebb, mint egy hat hónapig tartó, önsanyargató és drasztikus fogyókúra. Annak sincs sok értelme, hogy a sok finom falattól távol tartsuk magunkat, hiszen előbb-utóbb úgyis ledöntjük az önmagunk által állított korlátokat és remegve tömjük magunkba a finomabbnál finomabb ételeket. Sokkal többet ér a mértékletesség és az óvatosság. Nem bűn, ha néhanapján – például havonta egyszer – beülünk egy cukrászdába és megeszünk egy szelet tortát, az sokkal nagyobb gond, ha mindennap megeszünk ezekből a sütikből egy-két szeletet. A legfontosabb tehát, hogy tudjunk kontrollt gyakorolni a vágyaink fölött, és a mérleg az egészséges ételek és italok javára billenjen, ne pedig fordítva.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*