Kismama csíkos pólóban hasát simogatja, fehér iPhone-ja fülhallgatóval együtt a felkarján lévő tokban, a háttérben futók.

A sport testünket fitté teszi, szellemünket pedig felfrissíti, éppen ezért nagyon fontos, hogy egyetlen kismama se hagyja el magát, törődjön az egészségével, sportoljon valamit, hiszen ez a babára is jó hatással van. Mi a helyzet a futással? Futhat- e az, aki áldott állapotban van? A szakemberek döntő többsége úgy véli, hogy azok a kismamák, akik terhességük előtt is kocogtak, nyugodtan folytathatják, sőt ezt a sportot egész várandósság alatt is űzhetik. Tehát továbbra is nyugodtan hódolhatsz ennek a szenvedélyednek, hiszen az izmaid, ízületeid, a szíved és a tüdőd hozzá van szokva a folyamatos terheléshez. Csak addig fuss azonban, amíg úgy érzed, hogy a testednek és a lelkednek is jólesik, illetve nagyon fontos, hogy ne erőltesd meg magad kocogás közben. A kemény futást lehetőleg mellőzd, ne most akarja csúcsot dönteni. Abban az esetben viszont neked is le kell mondanod a futás örömeiről, ha bármilyen probléma merül fel a terhesség idején.

Ha korábban soha nem futottál, akkor ne pocakosan akard elkezdeni. Válassz helyette valamilyen könnyedebb sportolási lehetőséget. Mondjuk jógázz, vagy menj el kismamatornára. A 12. hétig azonban nem ajánlott ezeket sem elkezdeni, mert szervezetednek ez túl megterhelő lenne, hiszen először magához a várandóssághoz kell alkalmazkodnia. Mindkét esetben érdemes kikérni az orvosod véleményét a témával kapcsolatban, hiszen ő az, aki nyomon követi az egészségi állapotodat és a babád fejlődését.

Amennyiben a futás mellett teszed le a voksod, fontos, hogy mindig igyál elegendő folyadékot, hogy megelőzd a kiszáradást. Ne melegedj ki nagyon, mert ezzel a babádnak ártasz. A kényelmes futócipő és a sportmelltartó mindig legyen a sportöltözéked része. Futás előtt mindig melegíts be, és a nyújtásról se feledkezz meg, ezzel ugyanis elkerülheted az izomlázat és a sérüléseket.

Az első három hónapban ha nem gyötör hányinger vagy szédülés és nem okoz gondot a futás, még akkor is mindenképpen légy tekintettel a benned fejlődő magzatra. Az első trimeszterben fejlődnek ki ugyanis a létfontosságú szervei, ezért ne fuss kifulladásig, hiszen a babádnak szüksége van oxigénre.

A terhesség második harmada a legstabilabb, habár a pocakod már látványos növekedésnek indul, így nagyobb a csúszás, vagy az elesés veszélye. Saját és a babád biztonsága érdekében válassz inkább sík terepet a futáshoz.

Az utolsó trimeszterben a futás helyett inkább a nagyobb sétákat részesítsd előnyben, vagy helyette válaszd inkább az úszást, mert ez is tökéletesen átmozgatja a testedet, és talán lélekben is jobban fel tudsz készülni a vajúdásra.

A pocakos lét nem csupán örömet, de nagy felelősséget is jelent. A szíved alatt növekvő magzat érdekében ügyelj arra, hogy csak akkor fuss, ha ez örömet okoz, és nem veszélyezteted babád egészségét. Bármilyen problémát is észlelsz – hüvelyi vérzés, szédülés, izomgörcsök –, függeszd fel a futást, és konzultálj az orvosoddal.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*