Középkorú pár sétál egy falevelekkel borított úton egy parkban.

A vastagbélgyulladás egy nagyon komoly betegség. Azonban a rendszeres mozgás jelentősen csökkenti a stresszt és minimalizálja a gyulladást, amely kiváltó oka ennek a betegségnek.

A gyulladásos bélbetegség (IBD) esetében nem ajánlatos az intenzív testmozgás, de a mérsékelt testmozgás igen. Ez ugyanis jelentősen lecsökkenti a szervezetben a gyulladásos választ. Mindemellett a mozgás még a stresszt is csökkenti, márpedig a stressz csökkentésével a tünetek is javulhatnak, és akár még meg is szűnhetnek.

A gyulladásos bélbetegség sajnos jelentősen lecsökkenti a csontsűrűséget, azonban a rendszeres testmozgás eredményes lehet ezzel a problémával szemben, hiszen a mozgás hatására a csontsűrűsége növekszik. Mindenképp olyan mozgásformákat szükséges választani, amelyek nem megterhelők a szervezet számára. Ilyen lehet a séta, a gyaloglás, a lépcsőzés vagy a tánc.

A gyulladásos bélbetegségben szenvedő emberek gyakran küzdenek ízületi fájdalmakkal. A gyulladás és a gyógyszerek használata rossz hatással van az ízületekre és az izmokra. Azonban a rendszeres testmozgás megerősíti az izmokat, és így az ízületek fájdalma is elmúlhat. Az izmok és az ízületek karbantartására nagyon jó a cardio és az aerob mozgásforma, de ezek a sportformák a szív- és érrendszer számára is nagyon hasznosak.

A betegség kiváltója nem közvetlenül a stressz, viszont a stresszes állapot nagyon sokat ronthat a beteg állapotán, így azt mindenképpen mérsékelni szükséges. A stressz levezetésére is léteznek sportok. Ilyen lehet a tai chi, a jóga, de a gyaloglás is nagyszerűen oldja a feszültséget.

A hangulat fokozása is segíthet a betegség tüneteinek csökkentésében. Milyen sporttól lehet jókedved? Alapvetően mindegyiktől, hiszen mozgás hatására boldogsághormonok áradnak szét a szervezetünkben, de a tánc mindenképp sok vidámsággal jár, így mindenképpen érdemes kipróbálnod.

A fizikai aktivitás segíthet abban is, hogy védekezz a betegséggel együtt járó rettegett vastagbéldaganattal szemben. Hidd el, a mozgás nagyon sokat segíthet, hogy csökkentsd a tüneteidet és hogy te győzedelmeskedj a betegségen, ne ő rajtad.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*